top of page

Vrijheid in Verbondenheid!   Jan van der Greef

Met verwondering heb ik vanaf jongs af aan naar de natuur gekeken, tot ik langzamerhand ontdekte, dat ik er zelf ook onderdeel van uitmaakte. De verwondering veranderde in intense beleving en diep ontzag, terwijl er allerlei levensvragen opborrelden zoals ‘Wie ben ik’ en ‘Wat is de zingeving van het leven’. In de wetenschap vond ik een weg om verbondenheid van de mens in zichzelf en alles erom heen te onderzoeken rond het thema gezondheid en welzijn. De natuur werd mijn leermeester, immers als ik naar de natuur kijk, kijk ik naar mijzelf. Fotografie werd mijn gereedschap op deze weg, eerst om vast te leggen wat ik zag en later van wat ik voelde bij wat ik zag. Ik focusseerde me op het vastleggen van de essentie en maakte steeds meer gebruik van impressionistische en abstracte fotografie met behulp van lange sluitertijden. Dit kwam allereerst tot uiting in mijn boek ‘Reflections of the Inner Self. Dreams and Visions of Nature’ en nog duidelijker in mijn recent verschenen boek ‘Beyond Oneness’ (7 vertalingen incl. NL). Een boek waarbij wetenschap, filosofie en kunst in de vorm van visuele poëzie versmolten zijn om het onbeschrijfelijke in gevoel te communiceren, want woorden schieten hiervoor gewoon te kort. Ter illustratie hiervan beschrijf ik een aantal beelden uit mijn recente boek, die mij erg aanspreken.

Het beeld ‘Touching the Mystical’ van een jonge zilvermeeuw in een Noors fjord reflecteert voor mij een kijkje naar het mystieke. Het kleurenspel en de dynamiek van de weerspiegelingen laten me gemakkelijk wegdromen. Het is de cover van mijn nieuwe boek, waarbij de titel bewust op de achterkant is geplaatst, zodat eenieder zelf kan invoelen wat bij hem/haar past.

Touching the Mystical - Jan van der Greef

Mijn aandacht werd getrokken door een boom aan de rand van een natuurgebied in Zuid-Afrika, waar een hevige brand had gewoed. De boom bestond uit twee verstrengelde delen, waarvan er één verbrand was en de andere niet. Leven en dood tezamen. Het beeld van de cirkel van het leven kwam in mij op. Door toen langzaam verticaal met mijn camera te bewegen ontstond het beeld dat dit gevoel weergaf. Leven en dood zie ik als twee perspectieven van hetzelfde. We worden uit het onbeschrijfelijke geboren en komen in de vorm, om deze vorm bij doodgaan weer te verliezen en terug te gaan naar dat onbeschrijflijke, het ruimte en tijdloze dat ik Beyond Oneness noem.

Beyond Oneness - Jan van der Greef

Voor mij ging een baviaan rustig zitten op een afgebroken boom en daar legde hij opeens zijn handen over elkaar en keek mij plotseling indringend aan. Door het oog-oog contact voelde ik een zielencontact heen en een gevoel van wijsheid en compassie overspoelde mij. Zo ontvouwde zich dit beeld ‘Compassion’ aan mij.

Compassion - Jan van der Greef

De ontmoeting met de Monarch vlinders in de bergen van Mexico waren ook wonderbaarlijk. Deze symbolen van transformatie fascineerden mij, in het bijzonder hun dynamiek en ogenschijnlijk chaotische bewegingen. Na een mooie donkere achtergrond gevonden te hebben begon ik de vlinders intuïtief te fotograferen. Gaandeweg werd ik steeds meer verbonden en leek het wel of ik opgezogen werd in dat wat ons allen verbindt. Wonderlijke foto’s ontstonden, zoals deze, die ik ‘Joy and Happiness’ heb genoemd.

Joy and Happiness - Jan van der Greef

Vogels zijn voor mij een symbool voor de vrijheid en kolibries staan voor de ultieme vrijheid, omdat het de enigste vogelfamilie is, die ook nog achteruit kan vliegen. Vrijheid is een belangrijk thema in mijn leven. Dit is enigszins dualistisch, gezien mijn beperkte mobiliteit, waardoor ik de natuurfotografie meestal vanuit de rolstoel bedrijf. Gaande mijn leven heb ik echter ontdekt dat echte vrijheid niet in het fysieke, maar in de geest gevonden kan worden. Het onderstaande beeld is voor mij dan ook van diepe betekenis. Het werd als winnaar in de categorie zwart-wit bij de meest prestigieuze natuurfotowedstrijd in de wereld gekozen en beeldt een kruis uit. Dit kruis ontstond tijdens een heel kort moment toen een bergnimf kolibrie razendsnel om een toortslelie aan het foerageren was. Voor mij staat de horizontale balk van het kruis voor de verbondenheid tussen alle levende wezens en de verticale balk voor de verbinding tussen hemel en aarde. Beide kruisen elkaar in het hart van eenieder, de verbondenheid van alles wat er is symboliserend. Bovendien is het een levend kruis en dat geeft mij een gevoel van hoop en vertrouwen in het leven.

Kruis - Jan van der Greef

Dank je wel voor je aandacht. Klik hieronder op de cover van mijn twee recentste boeken voor meer info en/of bestellen.  

Fijne dag, Groet Jan (https://www.janvandergreef.com/)

Beyond Oneness - Jan van der Greef

Beyond Oneness is een high-end salontafelboek geproduceerd op het beste papier en de beste beschikbare materialen. De mix van betoverend mooie figuratieve, impressionistische en abstracte beelden creëert een brug tussen de binnen-  en buitenwereld. Visuele poëzie op zijn best. 

Onbegrensd leven bestaat uit autobiografische verhalen van Jan die een beroep doen op je verbeeldingskracht en inlevingsvermogen. Waarbij grenzen vervagen als ontdekt wordt dat ze alleen in onze gedachten bestaan.

Onbegrensd leven - Jan van der Greef
Red crowned crane - Jan van der Greef
bottom of page