Even voorstellen

Boeksz & Fotografie is in mei 2018 opgericht door Peter Haitsma. Wie is Peter en waarom Boeksz?

 

Ik ben vader van twee kinderen en woon met mijn gezin in Wormer. Fietsen en fotograferen zijn mijn passies. Ik vind het heerlijk om er vroeg in de ochtend met de racefiets op uit te gaan, en te fotograferen wat ik onderweg opmerk in het polderlandschap. Het liefst ga ik op pad bij mist en zon of bij kou en sneeuw.

Bevroren ringvaart Wijde Wormer

Tijdens het fietsen krijg ik wel vaker allerlei ingevingen en dromen. Meestal blijft het bij dromen en fantaseren, maar deze keer niet ik ging er mee aan de slag.

 

Ik richtte Boeksz & Fotografie op. Een website over fotografie met een online boekwinkel. Met daarin de nieuwste boeken over alle onderwerpen in de fotografie en mooie boeken over alles wat je tegen kan komen in de Nederlandse natuur.

Boeken van alle gespecialiseerde uitgevers bij elkaar in één assortiment, dat leek mij wel zo makkelijk. 

 

Een origineel actueel assortiment samenstellen was een inspannende mooie zoektocht. Ik heb veel interessante en mooie boeken ontdekt, en ben inmiddels zelf de grootste klant van mijn eigen boekwinkel.

Het Zwet te Wormer - Peter Haitsma
Zonsopkomst Wormer

Door de samenwerking en het werken aan deze website heb ik veel zin gekregen om meer te leren over fotograferen en mijzelf daarin verder te blijven ontwikkelen.

 

Het voelt goed aan dat ik nu als "oudere jongere" bij mijzelf hebt ontdekt, dat ik een beetje gevoel heb voor fotograferen en dat het zo ontzettend leuk is om te doen.

Er is wel een verklaring voor. Als peuter stond ik regelmatig samen met mijn vader in zijn donkere kamer verwonderd te kijken, hoe er op een vel papier in een bakje vloeistof opeens mijn moeder, oma of opa te voorschijn kwam.

 

Mijn vader was een zeer gedreven hobby fotograaf en filmer. Hij overleed helaas toen ik zeven jaar oud was. Na een verhuizing van Amsterdam naar Wormer, was er geen donkere kamer meer en ook werden toen bijna alle foto- en filmcamera's verkocht. 

Gelukkig zijn er nog een aantal prachtige filmpjes uit die eind jaren zestig bewaard gebleven, zoals: Peter in Artis, een echte klassieker bij ons in de familie : - ).

In mijn jonge jaren maakte ik wel foto's, vooral op vakantie en ook ik heb net als mijn vader mijn kids uitgebreid gefilmd. Maar ik had toen helaas nog niet door dat fotograferen zoveel plezier kan brengen.

 

Ik ben zo blij dat ik nu het fotograferen echt aan het ontdekken ben met Boeksz & Fotografie. Bedankt pa, ik hoop dat je trots op mij bent. 

Dank voor je aandacht. Veel plezier op mijn site. Heb je een leuk idee voor samenwerking, bericht mij. Groet Peter

Projector
Selfie van Peter Haitsma

Door het fotograferen ben ik veel beter om mij heen gaan kijken. Dat maakt het fietsen in de Nederlandse natuur nog leuker. Toen ik mijn foto's op Instagram ging plaatsen kreeg ik veel positieve reacties. Dat motiveert. Ik ontdekte mooie foto's van andere fotografen. Dat inspireerde. 

Al snel wilde ik toen meer weten over fotograferen en over wat ik allemaal ontdekte in de Nederlandse natuur. Ik begon met natuur- en fototijdschriften te kopen. Mooie foto's en prima info.

Daarna zocht ik boeken over fotograferen, maar ik kon die niet zo goed vinden. Vond ik na lang zoeken op internet eindelijk een mooi boek, bleek dat fotografieboek erg gedateerd te zijn. Dat leek mij niet echt handig. 

 

Tja, toen kreeg ik tijdens een lange fietstocht door de polder plotseling een ingeving (die zich langzaam vormde tot); ik begin zelf een online gespecialiseerde boekwinkel in fotografie en natuur, in combinatie met een website over fotografie. En probeer daar een plek van te maken voor natuur- en fotografieliefhebbers. Met foto-exposities, fotografie tips en blogs. Van mijzelf maar ook van anderen.  

Zonsopkomst bij Spijkerboor - Peter Haitsma

Het fotografie gedeelte krijgt ook steeds meer vorm. Ik heb al drie fotowedstrijden georganiseerd. En zes van de winnaars hebben een prachtige foto-expositie op de website staan.

 

Ik werk inmiddels samen met vijf leuke fotografen. Zij verwonderen, vermaken en inspireren mij, en hopelijk ook jou, met hun blogs. Zij schrijven gepassioneerd over fotograferen, geven fotografietips, spreken je verbeelding aan, nemen je mee op reizen naar verre landen, laten je de natuur dicht bij huis zien en verwarmen en ontroeren je met gedichten. Hun talent, creativiteit en gedrevenheid maken van Boeksz & Fotografie de plek, die ik voor ogen had tijdens mijn fietstochten in de polder! 

 

Voor Instagram heb ik het rijtje van Boeksz bedacht, waar fotografen met drie foto's en tekst hun persoonlijke motivatie voor fotografie laten zien. Hiervoor worden talentvolle beginners en zeer ervaren fotografen uitgenodigd. Zij motiveren en inspireren elkaar.

Het is heel interessant om al die ervaringen te lezen en om alle verschillende bijzondere foto's te bekijken.  

 

Voor mij staat de website van Boeksz & Fotografie toch nog in de kinderschoenen. Tijdens het fietsen door de polders krijg ik steeds weer nieuwe ideeën. Geen idee, hoe dit werkt, zij komen gewoon boven drijven als mijn gedachten dwalen over de polders. Dit creatieve proces is zo leuk. De website krijgt steeds meer een geheel eigen gezicht, wordt interessanter, mooier en één echte plek voor natuur- en fotografieliefhebbers.

Wormer- en Jisperveld - Peter Haitsma
Het Zwet te Wormer - Peter Haitsma

BLOGS

 

persoonlijk

 

eigenzinnig

VERRASSEND

 

inspirerend

FOTOBOEKEN

 

passie

 

mooi

LEREN

 

inspirerend