top of page

EVEN VOORSTELLEN

DSC09058.jpg

Boeksz & Fotografie is in mei 2018 opgericht door Peter Haitsma. Wie is Peter en waarom Boeksz?

 

Ik ben vader van twee kinderen en woon met mijn gezin in Wormer. Fietsen en fotograferen zijn mijn passies. Ik vind het heerlijk om er vroeg in de ochtend met de racefiets op uit te gaan en te fotograferen wat ik onderweg opmerk in het polderlandschap. Het liefst ga ik op pad bij mist en opkomende zon of juist bij vorst en sneeuw.

Zonsopkomst bij Spijkerboor - Peter Haitsma

Van dagdromen naar doen

Tijdens een van mijn fietstochten kreeg ik plotseling een ingeving (die zich langzaam vormde tot): ik begin zelf een website over fotografie met mooie boeken. En probeer daar een plek van te maken voor natuur- en fotografieliefhebbers.

 

Nu krijg ik tijdens het fietsen wel vaker allerlei ingevingen. Meestal blijft het bij dagdromen en fantaseren, maar deze keer niet ik ging er daadwerkelijk mee aan de slag.

 

Ik ontwierp de website Boeksz & Fotografie én begon een webwinkel en koppelde deze twee aan elkaar vast.

 

In de webwinkel vind je de nieuwste fotografieboeken. Die inspireren, je leren beter te fotograferen en je de kennis geven om je te specialiseren in wat je maar wilt. 

De beste fotografieboeken van alle gespecialiseerde uitgevers bij elkaar in één assortiment, dat lijkt mij wel zo makkelijk. 

 

Een origineel actueel assortiment samenstellen was een inspannende mooie zoektocht. Ik heb veel interessante prachtige boeken ontdekt, en ben inmiddels zelf de grootste klant van mijn eigen webwinkel.

Het Zwet te Wormer - Peter Haitsma

In eigen beheer

 

Ik werk graag samen met fotografen die één fotografieboek in eigen beheer hebben uitgebracht.  Dit doen we met een constructie gebaseerd op de nieuwe platform-economie.

 

Deze constructie maakt het voor de fotograaf rendabel om zijn boek online te verkopen, en Boeksz krijgt daardoor een origineel en gespecialiseerd assortiment. 

 

Drie van deze fotograferen hebben ook speciaal voor Boeksz een boeiende gastblog geschreven. 

Dat zijn: Diana Bokje, Sijmen Hendriks en Jan van der Greef. Hun gastblogs vind je onder het kopje Fotoblogs.

Wormer- en Jisperveld - Peter Haitsma

Bedankt pa

De inspirerende fotoblogs op de site (het zijn er al meer dan zestig), en de samenwerking met leuke fotografen motiveren mij enorm om mezelf te blijven ontwikkelen in fotografie, en stimuleren mij in het schrijven van blogs.  

 

Het voelt goed dat ik nu als "oudere jongere" bij mezelf heb ontdekt dat ik een beetje gevoel heb voor fotograferen en schrijven. En dat het zo ontzettend leuk is om te doen.

Er is wel een verklaring voor. Als peuter stond ik regelmatig samen met mijn vader in zijn donkere kamer verwonderd te kijken, hoe er op een vel papier in een bakje vloeistof opeens mijn moeder, oma of opa te voorschijn kwam.

 

Mijn vader was een zeer gedreven fotograaf en filmer. Hij overleed helaas toen ik zeven jaar oud was. Na een verhuizing van Amsterdam naar Wormer was er geen donkere kamer meer en ook werden toen bijna alle foto- en filmcamera's verkocht. 

 

Gelukkig zijn er nog een aantal prachtige filmpjes uit die eind jaren zestig bewaard gebleven, zoals: Peter in Artis - een echte klassieker bij ons in de familie : - ).

Bedankt pa, ik hoop dat je trots op mij bent. 

Dank voor je aandacht. Veel plezier op mijn site. Heb je een leuk idee voor samenwerking, bericht mij. 

 

Mijn fotoblogs vind je op mijn blogpagina DOEN!

Mijn columns kun je lezen op de pagina COL.

Op de pagina NOVELLI schrijf ik mijn korte verhalen.

En op MUSIC vind je muziek & verhalen.

 

Veel lees, kijk en luisterplezier met Boeksz.

 

Reacties zijn welkom.

Groet Peter 

Door het fotograferen ben ik veel beter om mij heen gaan kijken. Dat maakt het fietsen in de Nederlandse natuur nog leuker. Toen ik mijn foto's op Instagram ging plaatsen kreeg ik veel positieve reacties. Dat motiveert. Ik ontdekte mooie foto's van andere fotografen. Dat inspireerde. 

Al snel wilde ik toen meer weten over fotograferen. Ik begon met het kopen van fototijdschriften. Mooie foto's en prima info. Daarna zocht ik boeken over fotograferen, maar kon die niet zo goed vinden. Vond ik na lang zoeken op internet eindelijk een mooi fotografieboek bleek het erg gedateerd te zijn. Dat leek mij niet handig. 

Bevroren ringvaart Wijde Wormer

Een gepassioneerd team

 

Voor het fotografie gedeelte van de website werk ik inmiddels samen met zes leuke fotografen.

 

Zij schrijven voor Boeksz gepassioneerd over fotograferen, geven fotografietips, spreken je verbeelding aan, nemen je mee op reizen naar verre landen, laten je de natuur dicht bij huis zien en verwarmen en ontroeren je met verhalen en gedichten.  Ik ben zo blij met hun eigenzinnige blogs. Zij verwonderen, vermaken en inspireren mij, en hopelijk ook jou.

 

Hun talent, creativiteit en gedrevenheid maken van Boeksz & Fotografie dé plek, die ik voor ogen had tijdens mijn fietstocht in de polder.

 

Hieronder een overzicht van team Boeksz.  (Onderaan deze pagina vind je de links naar hun persoonlijke blogpagina.) 

  • Foto Tips - Nelleke Wallenburg

  • Natuurblog - Janneke van der Pol

  • Marleentjes - Marleen van Eijk

  • Gewoon - Jan Koetze

  • Paulines Fotodicht - Pauline Rote

  • verBEELDing - Wim Vooijs

  • Reisfotografie - Jos Pannekoek

  • Doen! - Peter Haitsma

 

Ook vraag ik regelmatig fotografen, die opvallen door hun authentieke stijl, voor een gastblog. Kijk voor een overzicht van alle gastbloggers even onder het kopje Fotoblogs.

Zonsopkomst Wormer

Het rijtje van Boeksz

Voor Instagram heb ik het rijtje van Boeksz bedacht, waar fotografen met drie foto's en eigen tekst hun persoonlijke motivatie voor fotografie laten zien. Hiervoor nodigen we talentvolle beginners en zeer ervaren fotografen uit.

Ze motiveren en inspireren elkaar. Het is interessant om al die ervaringen te lezen en leuk om al die bijzondere foto's te bekijken.  

Het Zwet te Wormer - Peter Haitsma
bottom of page