top of page
20191030-Schotland-2019-8-bewerkt-insta_

GLENCOE - SCHOTLAND

Jos Pannekoek

Glencoe

 

Dat Schotland een geliefd land is onder de landschapsfotografen is niks nieuws. Afgelopen november ben ik samen met mijn vader (die ook fotografeert) naar dit prachtige land geweest. Glencoe om precies te zijn. In 2017 zijn we hier ook met elkaar geweest en het werd tijd voor een nieuw avontuur. We huurde een camper, pakte onze spullen en stapte in om onze reis te beginnen. 

Schotland biedt zoveel moois, dat is niet in 1 blog te vertellen. We beginnen ons avontuur in Glencoe.

Buachaille Etive Mor - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Net even anders

 

Zoals altijd is ook nu een goede voorbereiding weer het halve werk. Er zijn zoveel manieren om naar Schotland te reizen. Vliegen, trein maar ook met de boot. Wij hebben er voor gekozen om in Nederland al een camper te huren. In Schotland rijdt men aan de andere kant van de weg. Wanneer je in Schotland een camper gaat huren zit dan ook nog eens je stuur aan de andere kant. We gaan voor gemak en huren een Nederlandse camper zodat we ons iets veiliger verplaatsen. Zoveel verwarring :).

 

Een ander voordeel is dat we onze spullen thuis al in de camper kunnen doen en niet als pakezels op pad moeten. Campertje vol, camera spullen gereed, pap mee en daar gaan we! Naar de boot in IJmuiden. Iedere dag vaart deze ferryboot naar New Castle en de overtocht duurt ongeveer 13 uur.  Je kan slapen aan boord, eten, live muziek luisteren (en meezingen :D ). Fris, fruitig (en voorlopig voor het laatst gedoucht) kom je in de ochtend aan in New Castle en rij je in ongeveer 4,5 uur naar Glencoe. Let’s go.

 

 

Over Glencoe

Wist je dat Glencoe een vulkaanvallei is?  De vallei is lang geleden, in de ijstijd ontstaan door een uitgesleten gletsjer. In die tijd stroomt er water doorheen. De rivier de Coe. Glencoe!  Het is een enorm gebied waar je alleen in dit deel van Schotland al makkelijk 2 weken je fotografie hart kun verliezen. Zo mooi. Zowel in 2017 als in 2019 zijn wij hier geweest en ik zal er ook zeker nog vaker komen.

Buachaille Etive Mor

De Buachaille Etive Mor is misschien wel het meest kenmerkende beeld van Glencoe. Uniek en vanuit verschillende hoeken mooi te fotograferen. Niet alleen de berg is een Eye-catcher maar zorg dat je ook zeker een stuk voorgrond mee pakt. Ik koos er zelf voor om het riviertje de Coupall op de voorgrond mee te pakken. Ik heb de berg nu 2 keer gefotografeerd, een volgende keer ga ik hem vanuit een hoger standpunt vast leggen. Tijdens de wandelingen in het gebied ontdek je steeds weer nieuwe mooie uitzichtpunten.

River Etive - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

River Etive

Deze rivier ligt vlak voorbij de Buachaille. Een hele mooie waterval waar het water flink stroomt. In dit hele gebied vind je meerdere mooie watervallen. Het mooiste is wanneer het een paar dagen goed geregend heeft zodat er veel water naar beneden stroomt. De omgeving is voor iedereen goed te bewandelen en ik geef je de garantie dat je hertjes tegen gaat komen! 

Lochan Urr - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Lochan Urr

Vrijwel alles in Schotland heeft het woord ‘loch’ in de naam. Een loch is de Schotse naam voor een meer of een inham van een zee. Als je het weggetje langs de River Etive doorrijdt dan zie je links een klein loch liggen. Lochan Urr. Net na zonsopkomst scheen de zon mooi op de bergen en zijn we gestopt om dit mooie stukje Glencoe vast te leggen. 

Bidean nam Bian - Three Sisters - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Bidean nam Bian - Three Sisters

Met maar liefst 1100 meter is dit het hoogste punt in het voormalige graafschap Argyll. Eigenlijk is het meer een verzamelnaam van verschillende bergtoppen bij elkaar. Beter bekend onder de naam The Three Sisters. Deze iconische bergen zijn echt niet te missen. Als je in Glencoe verblijft  zul je vele keren over de A82 rijden en de bergen passeren. Ook dit gebied wil ik graag nog eens vanuit een hoger standpunt fotograferen.  Het mooie aan dit gebergte is dat het ieder seizoen weer een hele andere uitstraling heeft. Dit was in het voorjaar. Midden in de zomer is het prachtig groen.

 

 

Seizoenen

Schotland is in alle jaargetijden prachtig. In 2017 waren mijn vader en ik er in april. Afgelopen jaar in november.  Zowel in het voor- als het najaar ligt er met wat gelukt sneeuw op de bergtoppen. Midden in de herfst is het een paradijs door alle kleuren. Nog nooit heb ik zoveel herfstkleuren in een landschap gezien. 

Lochan Glencoe - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Lochan Glencoe  

Kilchurn Castle - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Kilchurn Castle

Deze mooie oude ruïne ligt aan Loch Awe. Dit is een locatie die ik nog eens over wil doen maar dan in winterse omstandigheden of met mooie mist.

Castle Stalker

Dit oude kasteel is bekend van de serie Monty Python. Het staat in een zoutwater meer. Let wel goed op het getijde want met laag water staat het kasteel droog en mis je de charmes van het water er omheen.

Castle Stalker - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek
Ranch Moor - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Ranch Moor

Ranch Moor, een moerasgebied net buiten Glencoe, Mocht je niet bang zijn voor wat water en natte voeten, dan is dit absoluut een aanrader. Voor deze foto heb ik een lange sluitertijd van 116 seconden gebruikt om het water mooi glad te maken.

Devil's Pulpit - Reisblog Gelncoe (Schotland) - Jos Pannekoek

Devil's Pulpit

Devil’s Pulpit is een beetje een vreemde eend in deze blog want het ligt op 2 uur rijden van Glencoe. Maar niet getreurd, vanaf de ferry kom je er langs. De locatie is echt meer dan ‘gewoon mooi’ maar de bereikbaarheid vergt wat survival skills. Het ligt midden in een diepe kloof en de afdaling is door middel van een touw. Bereid je goed voor want een trap ga je er niet vinden. Mocht je de uitdaging aan gaan: het is de afdaling meer dan waard. Vergeet niet om je laarzen mee te nemen!

 

 

Never ending Glencoe

Glencoe is zo divers en bied zoveel moois. Ik kan hier een eindeloze blog van maken. Maar nog beter is: Ga het zelf ontdekken! Mijn vader is ook helemaal verliefd geworden op Glencoe, hij heeft zelfs een stukje grond cadeau gekregen! Lord Johan! De volgende keer dat we samen op reis gaan zullen we waarschijnlijk in de winter gaan. Het landschap ziet er dan weer heel anders uit. Nieuwe locaties ontdekken en mooie herinneringen vastleggen. Glencoe is eindeloos mooi.

 

 

Tip

Mocht je in de zomerperiode naar dit gebied gaan (mei tot september) houdt er dan rekening mee dat er duizenden midges vliegen.  Midges zijn mini muggen en maken het bijna onmogelijk om zonder ‘imker pak’ rond te kunnen lopen. Vooral als het geregend heeft, en warm is, komen ze met z’n allen tegelijk rond en op je zoemen. 

 

Heb je zelf nog tips voor mooie gebieden in Schotland, deel ze zeker! We blijven met plezier nieuwe locaties ontdekken. Vergeet ook niet om zo nu en dan een blik te werpen op mijn Instagram en Flickr, daar plaats ik nog meer moois over mijn fotoreizen en de wonderen van de wereld.

Klik  voor mijn blogs over Madeira, Lofoten en/of Taiwan op een van onderstaande afbeeldingen. 

De volgende keer blog ik over een ander Schots gebied. Tot dan, Groet Jos 

Reisblog - Madeira - Jos Pannekoek

Madeira

Reisblog - Lofoten - Jos Pannekoek

Lofoten

Reisblog - Taiwan - Jos Pannekoek

Taiwan

bottom of page