top of page

Taiwan - deel 1  Jos Pannekoek

Ik zal mijzelf eerst even voorstellen ....mijn naam is Jos Pannekoek en ik woon in het Noord-Brabantse dorp Hoeven. Ben werkzaam op Shell Moerdijk als Assistent Proces Team Leader in de 5-ploegendienst.

 

Dagelijks ben ik wel op één of andere manier met fotografie bezig. Is het niet buiten in het veld dan wel met het bewerken van de foto's, het plannen van nieuwe bestemmingen of het kijken en reageren op de diverse social media. De grootste passie voor mij is toch wel landschapsfotografie in zowel Nederland maar ook mooie buitenlandse bestemmingen.

Ik fotografeer eigenlijk al vanaf mijn jongere jaren zij het vroeger wel meer alleen tijdens de vakanties.

 

Mijn eerste wat meer serieuze digitale camera was een Panasonic DMC-FZ50, een camera waar je in ieder geval zelf alles kon instellen en dus ook veel meer uit kunt leren.

 

In 2010 heb ik mijn eerste digitale reflex gekocht. Een Nikon D7000 en vanaf dat moment is de passie voor fotografie alleen maar toegenomen.

 

Ik kan echt maanden bezig zijn met het voorbereiden van een fototrip naar een mooie bestemming.

Ik wil jullie in deze blog meenemen op een van mijn fotografie reizen naar Taiwan. 

Jos Pannekoek

Taiwan

 

Bij de meesten zal Taiwan niet als eerste opkomen als vakantiebestemming en zeker niet als bestemming voor landschapsfotografie.

Zelf ben ik al diverse keren in Taiwan geweest, de eerste 2 keren ben ik er voor mijn werk geweest en ben daar ook mijn inmiddels ex-vrouw tegengekomen.

Om laatstgenoemde reden ben ik dus nog diverse keren terug gegaan naar dit mooie land en heb veel mogen zien.

 

Ik zal hier in een aantal artikelen het mooie Taiwan gaan beschrijven met veel persoonlijke ervaringen en ook veel algemene informatie over dit land. In ieder artikel zullen er andere gebieden besproken worden, met alle mooie bezienswaardigheden die er zijn.

De reden voor mij om deze artikelen te schrijven zijn dat er op het internet nog niet heel veel informatie te vinden is, en ik gewoon enorm fan van dit geweldige land ben geworden. 

Longgong waterval. Jos Pannekoek
Jos Pannekoek

Paradijs voor landschapsfotografen

Taiwan heeft enorm veel te bieden, echter is het nog niet heel bekend als een reisbestemming. 

 

Wie in Taiwan gaat rondreizen zal niet heel veel Westerse toeristen tegenkomen, ik verwacht echter dat dit de komende jaren wel steeds meer gaat veranderen.

 

Voor de landschapsfotografen heeft Taiwan alles te bieden wat je als fotograaf wilt, geweldig mooie kustlijnen, heel veel watervallen, hooggebergte, oeroude bossen, en dat allemaal in een land ter grootte van Nederland.

Hoofdstad Taipei

 

Wanneer je met het vliegtuig naar Taiwan gaat zul je normaal gezien met het vliegtuig landen in de hoofdstad Taipei in het noorden van Taiwan.

Taipei is een hele relaxte stad om je reis mee te beginnen, rondom en in de stad zijn er vele bezienswaardigheden die je kunt bezoeken.

In de stad is het openbaar vervoer echt geweldig geregeld, eigenlijk kun je met de metro overal in de stad komen, en de plattegronden met de metrolijnen spreken eigenlijk voor zich. Heel leuk om te zien is de discipline van de mensen tijdens het in en uitstappen van de metro, iedereen staat echt keurig in de rij en pas als de laatste is uitgestapt gaan de eerste mensen naar binnen toe. Ook uniek om te zien is dat je echt helemaal geen afval in de metro’s aantreft, wat dat betreft kunnen we nog veel leren van deze mensen.

 

Taipei is natuurlijk het meest bekend om de 101 tower, deze toren is enige tijd de hoogste toren ter wereld geweest, maar is inmiddels weer ingehaald door Dubai, maar met 508 meter is het nog steeds heel imposant.

Je kunt met een lift helemaal naar boven in de 101 tower, je staat dan op een open observatieplatform op 382 meter hoog, vanaf hier heb je rondom een geweldig zicht over de stad en de achterliggende bergen.

De lift is gelijk ook de snelste lift ter wereld, in 36 seconden ga je vanaf grond niveau naar 382 mtr hoog, een bijzondere ervaring om mee te maken dit, want eigenlijk merk je niet dat dit zo snel gaat.

Binnen in de 101 toren zit ook nog een heel groot shoppingcenter, mocht je willen shoppen neem dan wel een goed gevulde portemonnee met je mee want het zijn wel allemaal de luxere winkels die je hier binnen ziet.

Elephant Mountain

 

Wat ik persoonlijk nog veel mooier uitzicht vind is het uitzicht vanaf Elephant Mountain net buiten de stad, vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de stad inclusief de 101 tower, zeker met een mooie zonsondergang is dit echt heel mooi.

 

Met de metro moet je naar metrostation Xiangshan, en vanaf daar is het een klein stukje lopen door een mooi park om vervolgens de klim naar boven te maken over trappen naar het uitzichtpunt. 

 

Zelf heb ik deze redelijk intensieve klim 3x gedaan, de eerste keer in 2014 was het 35 graden met een luchtvochtigheid van >90%, nou dan kun je je t-shirt echt gewoon uitwringen als je boven bent, en als het dan vervolgens zo bewolkt is dat je niks kunt zien van de stad dan is het wel een beetje een teleurstelling.

Taipei City. Jos Pannekoek

Gelukt

 

Vervolgens in 2015 poging 2 met regenachtige omstandigheden, de klim was een stuk gemakkelijker met de koelere temperaturen, maar ook nu was het uitzicht niet om naar huis te schrijven.

 

Uiteindelijk was 3x scheepsrecht, januari 2018 hadden we een geweldig mooie kleurige zonsondergang, en was ik blij eindelijk een goede foto te kunnen maken.

Dit is een panorama van 3 verschillende staande foto’s.

Taiwan - Nightmarkets. Jos Pannekoek

Nightmarkets

 

Na zo’n stevige wandeling wil je natuurlijk ook wat eten, nou dan zit je in Taiwan ook helemaal goed.

Een echte aanrader is om een nightmarket te bezoeken, dit zijn grote markten die in de avond open gaan en welke overal te vinden zijn in alle steden van Taiwan.

 

Het bezoek van zo’n markt  is al een belevenis op zich zelf om tussen al die lokale bevolking te lopen, maar hier staan honderden eettentjes waar je zoveel verschillende kleine hapjes kunt eten. Hier moet je gewoon op je gemakje doorheen lopen en gewoon al die verschillende hapjes proberen.

 

De nightmarkets horen ook echt in de cultuur van de Taiwanezen, hier komen de mensen na hun werk om even lekker te gaan eten, en samen te zijn met vrienden.

In Taiwan hoef je niet bang te zijn dat je echt iets vreemds word voorgeschoteld, dingen als hond/kat worden er niet gegeten, en met de hygiëne zit het ook behoorlijk goed. Leuke wetenswaardigheid is dat de street food al diverse keren is uitgeroepen tot beste in de wereld.

 

Boterham met kaas of ...

Natuurlijk zijn er ook gewoon diverse andere soorten restaurants te vinden. 

Eten is voor Taiwanezen echt prioriteit nummer 1, dat betekend dus ook dat overal waar je komt in Taiwan er diverse restaurantjes te vinden zijn, en dan zijn er nog de 7/11 supermarkten, deze supermarkten zie je overal en zijn 24hr per dag geopend, hier kun je ook bijvoorbeeld een simpele boterham met kaas kopen.

 

Bekende Taiwanese gerechten die ik kan aanbevelen zijn:

De diverse soorten noodles, dit kan met biefstuk, varken, kip of met diverse groenten, ( de beefnoodle is wel het meest beroemd in Taiwan )

Dim-Sum, dit zijn dichtgevouwen deegblaadjes met hierin bijvoorbeeld garnalen, biefstuk, prei, kip, deze worden gestoomd/gekookt of gebakken.

Bum, Dit lijkt een beetje op onze broodje bapao, maar de keuze aan vulling is hier veel groter, en de smaak is zoveel beter.

 

Alle diverse visgerechten, Taiwan heeft natuurlijk heel veel oceaan, dus voor de visliefhebber is Taiwan ook helemaal goed.

Chiang Kai Shek memoriam Hall. Jos Pannekoek

Chiang Kai Shek memoriam Hall

 

Een must see om te bezoeken in Taipei is ook wel de Chiang Kai Shek memoriam Hall, dit is een prachtige Chinese tempel op een heel groot plein met een evenzo mooie toegangspoort, vooral ’s avond wanneer alles mooi verlicht is kun je hier hele mooie foto’s maken.

 

Grote voordeel is dat het in de avond ook een stuk rustiger is met Chinese toeristen, overdag is het hier bijna onmogelijk om een foto zonder toeristen te maken.

 

Voor de cultuurliefhebbers zijn er in Taipei maar eigenlijk overal in Taiwan hele mooie Chinese tempels te vinden, velen kun je ook vrij naar binnen lopen.

Wanggu Waterval - Taiwan. Jos Pannekoek

Wanggu waterval

 

Een aantal mooie natuurlijke landschappen zijn vanuit Taipei ook goed bereikbaar, zo kun je met de trein bijvoorbeeld naar de Shifen en Wanggu watervallen.

 

Vanuit Taipei station neem je de trein naar Ruifang, en van daar stap je over op de Pingxi lijn.

Het beste is om dan eerst door te rijden tot Wanngu station, vanuit Taipei duurt de hele reis ongeveer 40 minuten.

Als je op Wanngu station uitstapt zie je vanzelf de bordjes Wanggu waterval staan, en is het een 15 minuten lopen.

 

Ik ben er zelf in januari 2018 geweest, en wij waren op dat moment echt de enigen bij dit kleine paradijselijke watervalletje, de waterval zelf is niet heel groot, maar de omgeving in de groene bossen waarin ze ligt is echt prachtig.

 

 

 

Shifen waterval

 

Als je de Wanggu waterval heb bezocht neem je de trein weer terug, en stap je bij de eerste halte weer uit op station Shifen. Rondom dit station zijn er diverse eettentjes te vinden, waar er genoeg lekkers te vinden is.

 

Shifen is redelijk toeristisch, en ik denk ook wel de meest bezochte waterval van Taiwan, puur ook omdat die zo gemakkelijk te bereiken is.

 

Deze waterval noemen ze ook wel de kleine Niagara van Taiwan, omdat die relatief behoorlijk breed is, er komt een behoorlijke hoeveelheid water naar beneden. Dit  geeft gelijk ook wel een behoorlijke nevel, een doekje om je lens droog te deppen is hier geen overbodige luxe. Deze foto is inmiddels alweer van mijn eerste reis naar Taiwan in 2014.

Shifen Waterval - Taiwan. Jos Pannekoek

Reizen in Taiwan

 

Net buiten de stad Taipei is er nog genoeg moois te zien en te fotograferen, maar niet alle mooie locaties zijn even gemakkelijk te bereiken met trein of bus. 

 

De beste manier om in Taiwan te reizen is toch wel om een auto te huren, autorijden in Taiwan is net zo gemakkelijk als in Nederland, alleen in de grote steden is het echt druk met scooters en ander verkeer, kom je buiten de steden dan is het gewoon rustig.

 

Wanneer je dus een aantal dagen in Taipei bent verbleven is het een goede optie om een hotel te nemen in 1 van de vele rustige stadjes aan de mooie noordkust van Taiwan, dan kun je met de auto of eventueel scooter alles gaan bekijken.

 

Om in het buitenland te rijden met auto of scooter heb je wel een internationaal rijbewijs nodig, deze is voor 18 euro te krijgen bij iedere ANWB winkel in Nederland. 

 

De laatste keer hebben we een auto gehuurd voor 22 dagen. De auto was een nieuwe toyota station voor 4 personen inclusief baggage, en dit kostte 900 euro inclusief de verzekering. 

Nanya Rocks - Taiwan. Jos Pannekoek

De noordkant van Taiwan

 

Mijn volgende blog zal gaan over de mooie noordkant van Taiwan, met prachtige kustlocaties, watervallen en meer mooie bezienswaardigheden, ook zal ik nog meer algemene informatie geven en praktische tips.

Op bovenstaande foto zie je de Nanya Rock Formations en op de foto hieronder het Laomei Reef. Beide gebieden bevinden zich op de noordkant van dit prachtige eiland. 

 

Ik waardeer het zeer als je een reactie wil achterlaten onder deze foto.

Tot ziens bij mijn volgende blog hier bij Boeksz. Met vriendelijke groet, Jos Pannekoek (www.jospannekoek.com)

Laomei Reef - Taiwan. Jos Pannekoek
bottom of page