top of page

Taiwan - deel 2   Jos Pannekoek

De prachtige noordkust van Taiwan

 

In de vorige blog had ik al beloofd dat we de reis door Taiwan verder zouden gaan langs de mooie noordkust van Taiwan.

De kustlijn hier is echt imposant, vele mooie rotsformaties en dit samen met de vaak grote golven van de Oost-Chinese zee maken dit een paradijsje voor prachtige seascapes.

Maar het is zeker niet alleen de kustlijn die erg mooi is, ga je een paar km het binnenland in dan kom je weer prachtige watervallen en mooie culturele plekjes tegen.

 

De gehele noordkant van west naar oost is ongeveer 60 km breed, en langs de gehele kustlijn loopt een weg waardoor het vrij gemakkelijk is om met auto of scooter de kustlijn te verkennen.

We beginnen in dit geval geheel westelijk om vervolgens van west naar oost de mooie plekjes te bespreken.

Anker 1
Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Techniek 

 

Hier iets meer informatie over het technische aspect van hoe ik deze foto’s heb gemaakt:

De foto’s zijn genomen met mijn Nikon D500 en met de Tokina 11-16, op statief met afstandsbediening.

 

Vervolgens is het een kwestie van op de rotsen te klimmen en een mooie compositie vinden.

( Houdt hierbij altijd de golven goed in de gaten, er zitten soms golven bij die ineens een stuk groter zijn dan de andere. )

 

Hier heb ik gebruik gemaakt van een 3-stops grijsfilter, dit zorgde ervoor dat mijn sluitertijd naar ongeveer 2 seconden ging, en dan is het gewoon een kwestie van wachten op de juiste golf.

 

Persoonlijk vind ik het altijd het mooiste om af te drukken net op het moment dat het water zich weer terug begint te trekken.

Laomei Green Reef

 

Deze mooie locatie ligt in het Shimen District.

Wat we hier aantreffen zijn prachtige rotsen die de zee inlopen, zeker met het juiste getijde is het geweldig om te zien hoe de golven tussen de rotsen door bewegen. Het grootste gedeelte van de dag liggen deze rotsen boven water, en alleen met hoog water zijn de rotsen volledig onder water. De beste tijd om hier te fotograferen is ongeveer 30 minuten tot een uur na hoogwater. Dan rollen de golven precies mooi tussen de stenen door. 

 

Het mooiste licht heb je hier met zonsopkomst, om dus een zonsopkomst en het juiste getijde samen te laten vallen zul je dus wel een beetje moeten plannen wanneer deze locatie te doen.

 

In de maanden januari tot mei zijn de rotsen geheel groen door de algen, vandaar ook de naam Laomei green reef. In de zomerperiode is de zonnekracht te sterk en verbranden de algen als ze droog liggen, om vervolgens weer aan te groeien als de temperatuur weer gaat zakken.

 

Maar ook zonder de algen is het nog steeds een prachtige locatie om te fotograferen, de rotsen zijn van zichzelf ook al heel mooi, zie de foto hieronder.

 

Een leuke plek om te verblijven is Jinshan. Dit kleine stadje licht op +_ 20 minuten rijden oostelijk gezien vanaf Lamoei green reef.

In het stadje zijn genoeg hotels en restaurants te vinden, Jinshan is voor Taiwanezen beroemd voor het eten van Krab, nu ben ik er niet zo fan van, maar voor velen natuurlijk een delicatesse.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Twin Candle Sticks

 

Deze mooie rotspartij ligt op 10 minuten rijden vanaf Jinshan, wel moet er nog 15 minuten worden gelopen vanaf de parkeerplaats, maar het is een mooie wandeling door een park.

 

Aan het einde van het wandelpad kom je bij een mooie pagode met uitzicht over de oceaan en de Twin Candle Sticks. Het mooiste uitzicht op de rotsformaties is echter van een klein strandje beneden.

 

Het pad naar beneden naar dat strandje is wel een uitdaging. Je moet vanaf de redelijk hoge rotsen via een touw afdalen om op het strandje 30 meter lager te komen.

 

Het is zeker niet gevaarlijk maar op de weg terug naar boven heb je het touw zeker nodig, om op bepaalde stukken jezelf naar boven te trekken. 

 

Het is een beetje zware klim, maar zeer de moeite waard.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek
Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Prachtig uitzicht

 

Vanaf het strandje heb je een mooi uitzicht op de twee mooie rotsen in het water, beste tijd is hier wel tijdens zonsopkomst, dan heb je mooi strijklicht vanaf de zee op de rotsen.

 

Iets meer mm’s heb je hier wel nodig gezien de rotsen vrij ver uit de kust staan. 

Fotograferen of zonnen

 

Na de foto’s van de Twin Candle Sticks genomen te hebben was ik weer naar boven geklommen.

 

Op dat moment had ik het geluk dat er prachtige lichtstralen van onder de wolken vandaan kwamen, dus hier ook maar snel een foto van gemaakt.

 

Het strandje waarvandaan de andere foto’s zijn genomen is hier ook goed te zien.

 

Mocht het prachtig weer zijn dan is dit ook een heerlijk strandje om te zonnen, aangezien het niet heel makkelijk bereikbaar is dit een heerlijk rustig strandje.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Het weer en het klimaat van Taiwan

 

Ben zelf drie keer aan de noordkant van Taiwan geweest, en moet wel eerlijk zeggen dat ik daar behoorlijk wat dagen heb gehad met regen, ongeacht de tijd van het jaar. 

Het noorden en de berggebieden staan er ook wel om bekend. Het is ook niet voor niets dat daar alles zo groen ziet. Toch zijn het wel die dagen dat het regent dat je vaak spectaculaire zonsondergangen/opkomsten kan zien. Beter dan strakblauwe luchten vind ik zelf.

 

Taiwan heeft een warm tropisch klimaat. De echte zomer is vanaf ongeveer juni tot september-oktober. De temperatuur zit dan vaak boven de 30°C maar er is vooral een hele hoge luchtvochtigheid wat het benauwd maakt.

 

Er is wel een behoorlijk groot verschil in temperatuur en weerbeeld tussen het noorden en zuiden van Taiwan. Het noorden is gemiddeld altijd een aantal graden koeler, maar zoals gezegd heeft het noorden ook veel meer regenval.

In het zuiden kan het zomaar maanden aan een stuk helemaal niet regenen. Best bijzonder gezien het eiland even groot is als Nederland.

 

De winterperiode is ongeveer van november tot maart. Temperaturen zijn dan heel wisselend, het kan makkelijk 5°C zijn maar ook 25°C. In de hogere gebieden is er kans op sneeuwval.

 

Als je echt puur voor fotografie gaat dan zijn de wintermaanden wel de beste maanden om te gaan. Je hebt kans dat je een aantal dagen regen hebt, maar daar tegenover heb je veel meer kans op mist en spectaculaire luchten. In de bergen heb je dan ook grote kans op een cloud-inversion, geweldig om te zien hoe de wolken rond de bergen langs trekken.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Keelung en omgeving

 

Keelung is een havenstad in het midden van de noordkust van Taiwan. De stad is een mooie uitvalbasis om diverse mooie locaties aan te doen. Het is geen hele grote stad en het rijden met de auto of scooter is hier zeer goed te doen. Er zijn hier genoeg hotels en restaurants te vinden.

Badouzi Coast

 

Iets oostelijk van Keelung, op 15 minuten rijden, ligt Badouzi Coast park. Op deze locatie zijn we per toeval terecht gekomen. 

 

Een locatie die we eigenlijk heel graag wilden doen was Tofu Rocks. Dit is een baai met perfect vierkante rotsen welke dus een beetje op tofu blokjes lijken. 

 

Als ik naar een locatie voor een zonsopkomst ga probeer ik altijd wel de locatie vooraf al te bekijken. Je kunt met daglicht dan al kijken wat er zoal mogelijk is, en je hoeft dus niet de volgende dag in het donker de weg te vinden en eerst nog je compositie te gaan zoeken.

 

Doordat we dit dus bij Tofu Rocks ook deden, kwamen we erachter dat om deze baai te betreden je via een soort tempel naar binnen moet gaan. En laat deze nou in de wintermaanden pas open gaan om half negen. Dit plan viel dus letterlijk in het water. 

 

Op dat moment was het dus zaak om voor de volgende morgen iets anders te gaan zoeken. We zijn dus de kust afgereden en kwamen uiteindelijk dus bij Badouzi Coast park terecht.

 

Wat we hier zo mooi vonden is, dat je de ruwe zee en de rotsen in de voorgrond hebt, maar een achtergrond van mooie bergen.

 

Uiteindelijk werden we daar ook nog eens beloond met een prachtige zonsopkomst, dikke dreigende wolken met het zonlicht wat aan de horizon er doorheen probeert te komen.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek
Taiwan-2018-Jos Pannekoek

De Gouden Waterval 

Een mooie locatie om direct te bezoeken na Badouzi coast park is de Gouden Waterval, die ligt op minder dan 5 minuten rijden hier vandaan. Vanaf de provinciale weg langs de kust gaat er een weg omhoog de bergen in richting Jiufen, al na korte tijd zul je aan de linkerzijde de waterval zien met de goudkleurige rotsen.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Goudmijntje 

In het verleden waren er hier behoorlijk veel goudmijnen. Met het delven van het goud zijn er ook diverse andere soorten mineralen vrijgekomen. Deze mineralen hebben zich via de rivieren afgezet op de rotsen. Dit geeft de bijzondere gouden kleuren aan de rotsen. Het is helaas dus niet echt goud wat er in de rotsblokken zit.

 

De foto hierboven is een totaal overzicht van de waterval (met groothoek). Persoonlijk vind ik het veel mooier om met een telelens, als een 70-200, juist de mooie details van deze watervalletjes weer te geven. Met een sluitertijd van ongeveer een seconde geeft dit een beetje meer abstracte foto’s. Een polarisatiefilter deed hier trouwens echt wonderen, de kleuren van rotsen kwamen hierdoor nog veel mooier tot hun recht. Zie hieronder het resultaat.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek
Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Thee drinken in de Jiufen Old street

 

Na zo’n ochtend fotograferen bij de rotsen en watervallen is het zeker de moeite om een kijkje te nemen in Jiufen.

Jiufen heeft een heel oud steegje genaamd Jiufen Old street. Het is wel wat toeristisch maar 99% van de mensen is wel Aziatisch.

 

Het smalle straatje zit helemaal vol met kleine restaurantjes, waar je lekker kunt eten en mocht je van thee houden dan moet je zeker ook eens een theewinkeltje binnenstappen. Je wordt gelijk aan een traditionele houten theetafel gezet, en de eigenaar gaat op traditionele manier thee voor je maken. Leuk om te zien en te proeven. Dit is geheel gratis, maar het is uiteraard wel zo netjes om dan ook wat thee te kopen voor thuis. Taiwanezen zijn echt theedrinkers, en de kwaliteit van de thee is van zeer hoog niveau.

 

Aan het einde van het steegje kom je bij een groot authentiek Taiwanees theehuis. Dit mooie oude gebouw is erg mooi om te fotograferen tijdens het blauwe uurtje. Tegenover het gebouw zit een restaurantje, waarvandaan je het kunt fotograferen. Houd er wel rekening mee dat een statief daar niet is toegestaan.

Helaas de dag dat ik er was regende het behoorlijk hard. Dus de foto is niet helemaal wat ik gehoopt had, maar geeft wel een goede indruk van dit prachtige authentieke gebouw.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Even lekker spelen met lange sluitertijden

 

Op de terugweg richting de kust heb je vlak voor de Gouden Waterval nog een mooi uitzicht richting de oceaan, maar vooral de slingerde weg naar beneden is een geweldig gezicht.

Dit is een leuke locatie om wat met lange sluitertijden te spelen als er auto’s voorbij komen, je krijgt dan van die mooie lighttrails, dit is ook het beste te doen tijdens het blauwe uurtje.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Nanya Rock Formations

 

De laatste kustlocatie en misschien wel de mooiste is Nanya Rock Formations.

 

De vormen, structuren en kleuren in de rotsen zijn echt van zo’n mooie schoonheid. Dat heb ik nog nergens anders op mijn fotoreizen gezien.

Deze locatie ligt op ongeveer 20 minuten rijden oostelijk van Keelung.

Al het mooie bij elkaar

 

Ik ben hier afgelopen januari 2018 geweest. Dit was echt zo'n ochtend dat alles op zijn plaats viel. De zonsopkomst was echt geweldig met prachtige kleuren in de lucht.

Een moment dat ik niet snel zal gaan vergeten.

 

Er stonden ook wat Taiwanezen te vissen. De visser op de onderste foto geeft een indruk van de grootte van de rotsformatie.

Taiwan-2018-Jos Pannekoek
Taiwan-2018-Jos Pannekoek

Dank voor je aandacht

 

Uiteraard zijn er nog vele andere prachtige plekjes langs de kust te vinden, maar dit zijn de locaties die ik heb aangedaan. Ga je met de auto/scooter de kustlijn af dan zie je nog zoveel meer mooie plaatsen. Het is helaas altijd een kwestie van keuzes maken tijdens zo’n reis.

 

Mijn volgende blog zal gaan over Tarokko Nationaal Park. Dit is het meest populaire en misschien wel mooiste gebied van Taiwan, maar gelijk ook wel de moeilijkste plek om te fotograferen, daarover meer in de volgende blog.

Onderstaande foto is een mooie tempel in het Tarokko Nationaal Park.

 

Ik waardeer het zeer als je een reactie wil achterlaten onder deze foto. 

 

Tot ziens bij mijn volgende blog hier bij Boeksz. 

Met vriendelijke groet, Jos Pannekoek (www.jospannekoek.com)

Taiwan-2018-Jos Pannekoek
bottom of page