top of page

Reflectie & Compositie   Nelleke Wallenburg

Kasteel Staverden bij zonsopkomst - Nelleke Wallenburg

Kasteel Staverden bij zonsopkomst

Weerkaatsing van licht

 

Een reflectie is een weerkaatsing van licht. Door gebruik te maken van water, ramen, spiegels of andere reflecterende oppervlakken kan een foto in een prachtig plaatje veranderen. Je kunt reflecties bijna overal toepassen. Denk aan reflecties in de natuur waarbij de bomen in het water reflecteren of ondergaande zon.

 

In dit blog wil ik een aantal tips geven hoe je de reflecties kunt versterken, en een aantal compositietips, waarbij de keuze natuurlijk altijd bij de fotograaf ligt. Het beste tijdstip om reflecties te fotograferen is toch wel ‘s morgens vroeg omdat er dan meestal weinig wind staat en het water nog een glad oppervlak heeft. Door goed om ons heen te kijken kunnen we dus mooie reflecties ontdekken en vastleggen.

Gekleurde lucht reflecteert in het water - Nelleke Wallenburg                                                                                                                                           De mooi gekleurde lucht reflecteert in het water                                                                                                                                                       De mooi gekleurde lucht reflecteert in het water

De oranje lucht reflecteert in het water

Hoe kun je reflecties versterken 

 

Wil je dat de reflectie het hoofdonderwerp van de foto wordt? Focus dan op de reflectie! Lukt dat niet probeer dan de autofocus scherp te stellen tussen het onderwerp en de reflectie. Het autofocus systeem heeft soms moeite met het scherpstellen op reflecties. Soms is het daarom makkelijker om de camera op MF (manual focus) te zetten en handmatig scherp te stellen.

 

Hoe versterk je kleuren

Een circulair polarisatiefilter is een onmisbaar filter voor elke fotograaf. Het versterkt je kleuren en zorgt ervoor dat je minder last hebt van ongewenste reflecties. Door je filter net een stukje de andere kant op te draaien kun je reflecties juist versterken. Zo versterk je de kleuren en het effect van de spiegeling van de reflectie.

Spiegelvijver

Eekhoorn met reflectie tijdens gouden uurtje - Nelleke Wallenburg

Vogelhut

 

De foto’s van de eekhoorntjes zijn gemaakt in een vogelhut tijdens het gouden uurtje net na zonsopkomst. Het grote voordeel van de commerciële fotohutten is dat deze speciaal gemaakt zijn voor fotografen. Er is rekening gehouden met de lage standpunten en het beschikbare licht. Je camera kijkt uit over een spiegelvijver, waardoor je prachtige reflecties kunt fotograferen.

Eekhoorn met reflectie tijdens gouden uurtje - Nelleke Wallenburg
Eekhoorn met reflectie tijdens gouden uurtje - Nelleke Wallenburg

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje

 

Het fotograferen van het blauwe uurtje net na zonsondergang duurt ongeveer 15 minuten. Bij goede omstandigheden krijg je een helder blauwe lucht. Deze lucht wordt veroorzaakt door het weerkaatsen van het licht, binnen het spectrum van het zonlicht in de atmosfeer. De reflectie van de verlichting in het water is dan ook goed te zien. Een handig hulpmiddel is om op je smartphone gebruik te maken van de BlueHour app.

Stadsbrug van Kampen tijdens het blauwe uurtje - Nelleke Wallenburg

De stadsbrug van Kampen

Rekening houden met compositie

 • Wil je de reflectie als hoofdonderwerp? Het is dan handig om je raster aan te zetten, je voorkomt hiermee dat je een scheve horizon krijgt. Deze kun je via het menu selecteren.

 • Als je bij een meer of vijver of ander water bent, kijk dan of het windstil is, om een zo strak mogelijk geheel te krijgen.

 • Foto’s krijgen soms een apart effect wanneer je de reflectie ondersteboven plaatst.

 • Door goed gebruik te maken van reflecties kan de foto compleet worden veranderd in een beeld dat veel mooier van kleur is.                                                                                                                                                                                     

 • Reflecties zie je ook in waterplassen en gladde en natte oppervlakken. Fotografeer hier op een laag standpunt.

 • Reflectie hoeft niet het onderwerp te zijn van de foto, het kan ook als achtergrond dienen.

 • Bedenk wat je wilt gaan fotograferen en vanuit welke hoek en loop net zo lang heen en weer totdat je jouw perfecte reflectie hebt gevonden. 

 • Een symmetrie en een reflectie samen in een foto kan een mooi strak geheel worden. Een voorbeeld is een rij bomen langs een kanaal of beek. Probeer spannende lijnen te maken.

Anker 1
Roodborstje - Nelleke Wallenburg
Merel aan de waterkant - Nelleke Wallenburg
Merel in een spiegelvijver - Nelleke Wallenburg
Anker 2

Om tot een goede compositie te komen wordt de regel van derden/de gulden snede gebruikt

 

Vaak heeft een compositie ook met smaak te maken. Maar er zijn een paar eenvoudige tips om de foto interessanter te maken.’ Less is more’ Deze regel geldt ook voor de fotografie. Vaak wil je teveel informatie op een foto, maar vaak is het beter om je op een detail te focussen. Uitzonderingen blijven er natuurlijk zoals een wijds landschap.

 

Het is mooi om bij fotografie de regel van derden aan te houden, of de gulden snede. Deze wordt ook gebruikt in de schilderskunst.  Het is een vlakverdeling van je foto. Je verdeelt de foto in 9 vlakken, en zet dan je onderwerp in 1 van de snijpunten. Het object in het midden van de foto is vaak saaier dan dat je dat op 1/3 of 2/3 van het beeld zet.

Regel van derden - Nelleke Wallenburg

Het onderwerp van de foto zie je hier op één van de snijpunten van het raster.

De horizon loopt gelijk met de lijn.

Wijk echter gerust van deze regels af als daar gegronde redenen voor zijn. De horizon in het midden geeft bijvoorbeeld een statisch beeld, zorgt voor meer kracht en evenwicht in de foto en betekent symmetrie. Reflecties zijn hier een perfect voorbeeld van, en daar hoef je de regel van derden niet toe te passen, omdat het beeld vaak krachtiger wordt als je de horizon in het midden plaatst.

Bonte specht - Nelleke Wallenburg
bij de vogelhut van Arjan Troost in Holten - Nelleke Wallenburg
Badderende vink - Nelleke Wallenburg

Volgende blog

 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, en wens je veel mooie fotomomentjes toe. Ik zie graag je reactie tegemoet in onderstaand venster.

 

Mijn volgende blog “Geen licht geen foto” gaat over belichting, silhouetten en in tegenlicht fotograferen.

Heb je nog vragen? Of interesse in een workshop basisfotografie, klik dan op onderstaande link of neem een kijkje op mijn website. https://nellekewallenburg-fotografie.jouwweb.nl/  of op mijn Instagram account, @nelleke_w

 

  

 Groet, Nelleke Wallenburg

bottom of page