top of page
Lofoten - Jos Pannekoek

Lofoten   Jos Pannekoek

Reisverslag - Lofoten - Jos Pannekoek

Afgelopen februari heb ik een mooie fotoreis gemaakt richting de Lofoten in het noorden van Noorwegen.

Graag deel ik hier mijn ervaringen en foto’s van deze reis, en zal ook proberen wat tips te geven voor mensen die deze kant op willen gaan.

 

Ik heb specifiek gekozen om in de winter hier naartoe te gaan om een aantal redenen.

* Het licht is hier in de wintermaanden echt fantastisch, de dagen zijn vrij kort maar de zonsopkomsten en ondergangen lijken eeuwig te duren door de lage stand van de zon aan de horizon.

* In de wintermaanden kun je het Noorderlicht bewonderen, in de zomer word het nooit donker genoeg om het noorderlicht te kunnen zien.

* Sneeuw op de bergen, in de zomer en herfst is het absoluut ook prachtig, maar persoonlijk vind ik bergen met een laagje sneeuw erop net nog even dat extra’s hebben.

 

Van eind november tot eind januari komt de zon niet boven de horizon, direct zonlicht heb je dus niet.

Maar dat wil zeker niet zeggen dat er niet te fotograferen valt, de zon is dan heel lang net onder de horizon wat juist prachtige kleuren kan geven, en dat voor een hele lange tijd.

 

De reis richting het hoge noorden en transport

 

Wanneer je op jezelf richting de Lofoten gaat zul je daar ter plekke een huurauto nodig hebben, zonder auto ben je anders wel heel erg beperkt.

Er zijn genoeg bedrijven te vinden die auto’s verhuren, en in de wintermaanden zijn alle auto’s voorzien van spijkerbanden welke echt veel grip geven op de besneeuwde wegen.

Reisverslag - Lofoten - Jos Pannekoek

Vliegen richting Lofoten,

er zijn 2 opties:

1. Vliegen op de Luchthaven Leknes, je bent dan direct op de Lofoten, en er zijn genoeg autoverhuurbedrijven daar.

2. Vliegen op Tromsø, Tromsø ligt op +- 6 uur rijden noordelijk van de Lofoten, maar de omgeving van Tromsø is ook echt wel het bezoeken waard, de reis met auto naar de Lofoten is prachtig.

 

Zelf heb ik de keuze gemaakt om een camper te huren, en de enige mogelijkheid was om dit in Tromsø te doen, dus hier is mijn reis dan ook begonnen.

 

Dag 1

 

Aankomst op Tromsø vanuit Amsterdam.

Op 4-februari 14:30 geland op Tromsø luchthaven, hier werd ik opgepikt door het verhuurbedrijf Arcticcampers. 

Bij het verhuurbedrijf alles geregeld, en ik kon op weg richting de eerste bestemming Tromvik.

De camper waar ik op de meest mooie plekjes heb mogen slapen.

Tromvik

 

Tromvik ligt op ongeveer 45 minuten rijden van de stad Tromsø, het is een mooie Fjord met imposante bergen. Het plan was om hier het Noorderlicht te gaan fotograferen als deze zich wilde laten zien, en ook om hier de volgende morgen de zonsopkomst te fotograferen.

 

Bij aankomst aan het Fjord eerst wat eten gaan koken in de camper, en met de verwarming aan in de camper was het zeer comfortabel. In de camper hoefde ik niet bang te zijn voor koude, gezien het buiten inmiddels al -14 was geworden.

Na het eten een bak koffie gezet en naar buiten gegaan, het was kraakhelder en geen zuchtje wind. Het was -14 maar zo voelde het helemaal niet.

 

Starend in het duister richting de bergen zie ik heel vaagjes een beetje groenig licht aan de horizon. Ik had nog nooit het noorderlicht gezien, dus de adrenaline slaat gelijk toe, direct mijn tas en statief uit de camper gepakt en richting de waterkant om een compositie te gaan zoeken.

Die avond bleek echt magisch te zijn, ik heb van 19:00 tot 01.00 buiten gestaan, en het licht bleef maar doorgaan, soms even wat minder en dan kwam ze weer dansend overal om me heen terug. Ook de snelheid hoe het door de lucht beweegt was echt geweldig.

 

Ik stond daar moederziel alleen maar heb daar gewoon tegen me zelf staan praten, het is echt een magisch iets als je dit de eerste keer ziet.

Noorderlicht - Tromvik - Jos Pannekoek
Anker 1
Noorderlicht - Tromvik - Jos Pannekoek

Het fotograferen van Aurora Borealis

 

De grootste kunst is om niet zomaar lukraak je camera richting het noorderlicht te draaien en een foto te nemen. Net als een mooie zonsopkomst of ondergang is de compositie van je foto even belangrijk. Bepaal dus een bepaalde compositie en wacht gewoon tot het noorderlicht in je compositie verschijnt, en tijdens dat wachten geniet je gewoon van al dat moois i.p.v. druk met je camera bezig te zijn. Het mooiste is om tijdens daglicht eigenlijk al je compositie te bepalen. In het donker is het vrij lastig om goed te zien, en is het een kwestie van proef foto’s nemen en hierop je camerapositie wat aan te passen tot het naar wens is.

 

Instellingen

Afhankelijk van hoe snel het Noorderlicht zich door de lucht beweegt bepaal je de sluitertijd. Beweegt het snel dan heb je een vrij korte sluitertijd van rond de 3 seconden nodig om de beweging een beetje te bevriezen, beweegt het traag dan lukt het ook met 5-10 seconden, diafragma vol open, bij een F2.8 lens betekend dit dus F2.8!

 

Omdat je dus vrij korte sluitertijden gebruikt zal de ISO behoorlijk omhoog moeten, reken op ISO waardes tussen de 2000 en 6400. Afhankelijk van de intensiteit van het noorderlicht ben je veel bezig met het aanpassen van de ISO waarde. Een tip is om nadat je de foto hebt genomen te kijken naar het histogram, en dan vooral naar het groenkanaal, bij iedere camera kun je specifiek naar de kleurkanalen kijken in het histogram, belangrijk is dat het groen binnen het histogram valt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het noorderlicht ongemerkt overbelicht is, en dat zie je pas bij thuiskomst. Als het groen dus een tikkeltje overbelicht is verlaag dan de ISO waarde een beetje tot histogram binnen grafiek valt.

 

Scherpstellen

 

Scherpstellen is in het volledige duister niet altijd even gemakkelijk, autofocus werkt sowieso niet, dus zul je manueel moeten scherp stellen. Het beste is om de meest felle ster op te zoeken, en hier in liveview op in te zoomen tot 200%. Draai vervolgens de scherpstelring tot het infinity tekentje op de lens (omgekeerde 8) en finetune dan tot de ster een mooie ronde vorm heeft!

 

Materiaal

Gebruik bij voorkeur lichtsterke lenzen en een camera die nog goed presteert met hogere ISO’s.

Lenzen met een diafragma van F2.8 zijn eigenlijk wel een must aangezien je anders nog hoger zal moeten gaan in de ISO waardes. Een Full frame camera is zeker niet nodig, de foto’s hier zijn genomen met een Nikon D500 met een Tokina 11-16 F2.8 lens.

 

 

Dag 2

 

Ondanks de lange vermoeiende 1e dag kon ik moeilijk de slaap vatten. Ik was om 01:00 uur gestopt met fotograferen, maar de show van noorderlicht was toen nog lang niet klaar. Ik had 5 uur staan fotograferen en probeerde met een gevoel van misschien word het nog mooier te gaan slapen :-)

Tromvik - Jos Pannekoek

Gelukkig kon ik wel een beetje uitslapen, want het zonnetje kwam pas op om 9:30 uur. De temperatuur was inmiddels gezakt naar -18 en het was nog steeds volledig windstil.

 

Ruim een uur voor zonsopkomst begon de lucht al prachtig roze te kleuren, het was lastig hier een mooie voorgrond te vinden, maar uiteindelijk vond ik deze bevroren pollen met gras, welke mooie in rij lagen wat voor diepte zorgt richting de bergen in de achtergrond. Het eerste warme licht van de zon op berg maakte het voor mij compleet.

 

Na een uurtje of twee fotograferen was het tijd om op het gemakje richting de Lofoten te gaan rijden, aangezien ik dit niet voor zonsondergang ging redden was ik van plan om onderweg nog te stoppen. Ik had thuis al een mooi meer gevonden in de buurt van de plaats Bardufoss.

 

Deze locatie ligt wat meer in het binnenland en dat was ook direct te merken aan de temperatuur, bij aankomst was de temperatuur gezakt tot -25. Gelukkig stond er geen wind, maar mijn gezicht voelde toch behoorlijk koud. De camera bleef het gewoon doen met deze temperaturen.

 

Een tip die ik zeker wil meegeven bij deze extreme temperaturen is, om je camera zeker in de tas te houden als je terug stapt in de auto. Op deze manier kan de camera en lens langzaam op temperatuur komen, doe je dit niet dan heb je grote kans op condensvorming inwendig in je camera door het plotse temperatuurverschil. En steek tijdens het fotograferen je reserve accu in je broekzak, dan blijft die lekker warm en gaat die langer mee.

 

Het meer was volledig dichtgevroren en er lag ook een dik pak sneeuw op, samen met het mooie roze licht op de omringende bergen was dit wel prachtig om te zien en te fotograferen. Zie onderstaande foto's.

Bardufoss - Jos Pannekoek
Bardufoss - Jos Pannekoek

Na het fotograferen weer doorgereden naar de Lofoten, dit was nog 3 uurtjes rijden. Éénmaal donker zag ik vanuit de auto overal het noorderlicht weer verschijnen, ik ben hiervoor nog even gestopt, maar kon eigenlijk geen mooie compositie vinden zo in het volledige duister. Dan maar hopen dat bij aankomst op Lofoten het nog steeds actief zou zijn. Maar helaas, om half negen arriveerde ik bij het strand Haukland Beach op de Lofoten. Ik heb hier nog 2 uur staan wachten, heel vaagjes was er nog noorderlicht te zien, maar helaas te zwak voor een foto.

Het temperatuurverschil met het binnenland was wel groot, nog steeds niet warm, maar met -11 toch stuk aangenamer dan -25.

 

 

Dag 3

 

Toch heerlijk om met de camper op reis te zijn, om 07:30 de wekker gezet, een bakje koffie zetten en ontbijten, en je doet de deur open en je staat al op bestemming.

Ik wilde ruim op tijd op het strand zijn, zodat ik voldoende tijd had om een mooie compositie te gaan zoeken.

De week ervoor was er veel sneeuw gevallen, die sneeuw was hier een soort van ijsschotsen gaan vormen, heel uniek en iets wat zeker niet vaak voorkomt. De mooie scheuren in het ijs vond ik een hele mooie voorgrond geven samen met de bergen in de achtergrond en de mooie typische arctische roze lucht.

 

Ik besteed veel aandacht aan de compositie en verander dan ook niet snel van plaats. Het is gewoon een kwestie van foto’s blijven nemen, en diegene met het mooiste licht eruit kiezen. 

In het verleden was ik wel continu aan het veranderen van plaats en compositie. Je krijgt dan meer verschillende foto’s maar hierdoor kun je ook net dat ene lichtmomentje missen, of thuis komen en denken had ik de camera maar een tikkeltje meer naar links gedraaid!

Haukland Beach - Jos Pannekoek
IJstructuren - Haukland Beach - Jos Pannekoek

Kijk ook eens onder je voeten soms, de prachtige structuren in het ijs zijn zeker ook de moeite waard om te fotograferen.

Na Haukland Beach één strand verder gereden namelijk Uttakleiv Beach. Ik wilde hier gaan scouten voor de volgende dag, maar het licht was overdag al zo mooi dat ik maar lekker ben gaan fotograferen.

 

Uttakleiv heeft prachtige rotsen en mooie ronde stenen die je als voorgrond kunt meepakken, afhankelijk van het getij is hier altijd wel een mooie voorgrond te vinden.

Na wat heen er weer te zijn gelopen uiteindelijk een mooie rots gevonden, waar het water als een mooie waterval iedere keer terug de zee in ging. De zon die schuin achter me stond lichte heel mooie de wolken boven berg op, met één 6-stops grijsfilter kreeg ik een sluitertijd van 1 seconde, wat ik voor het watervalletje een heel mooi effect vond geven.

 

Blijf op dit soort locaties wel ten alle tijden naar de zee en golven kijken, ik ben 2x verrast door een golf die plots dubbel zo groot is als de andere golven, gelukkig bleef het bij een natte camera, maar je camera of jezelf kan ook zomaar meegesleurd worden de zee in!

Uttakleiv Beach - Jos Pannekoek

Na Uttakleiv weer teruggegaan Haukland voor de zonsondergang, maar helaas doofde het licht vroegtijdig, en de foto die ik hier ’s morgens had genomen was wel stukken mooier.

In de avond weer naar Uttakleiv gegaan voor het Noorderlicht, gedurende een uur was het goed te zien, echter wilde het licht maar niet in de compositie komen zoals ik in gedachte had. Dan maar gewoon lekker gaan zitten met een bak koffie en er heerlijk van genieten.

 

 

Dag 4

 

Deze dag behoort zeker tot één van de mooiste dagen die ik heb qua licht heb gehad. In de morgen begonnen met wederom Uttakleiv Beach, met lager water zag het er ook weer compleet anders uit dan de dag ervoor.

Tegen het strand aan liggen prachtige ronde grote stenen, en de golven rollen hier heerlijk doorheen, met een wat langere sluitertijd kan dit mooie resultaten geven. Vanaf de zee kwam er enorme sneeuwbui aan, en het eerste licht van de zon kleurde alles helemaal roze op, echt puur genieten!!

Uttakleiv Beach - Jos Pannekoek
Uttakleiv Beach - Jos Pannekoek

Hierna ben ik nog eens teruggelopen naar de plaats waar ik de dag ervoor had gestaan. Door het lage water waren er allemaal getijde poeltjes ontstaan, hier zeker een half uur aan het rondlopen geweest voor ik er één gevonden had die mooi kon dienen als voorgrond met de berg in de achtergrond.

 

De kleuren van de plantjes onder het water vind ik hier erg bijzonder.

Hier heb ik een polarisatie filter gebruikt, om zoveel mogelijk van de reflectie op het water te kunnen wegnemen.

 

Na deze zeer mooie ochtend ben ik naar Vareid gereden. Daar heb je een prachtig ruige kustlijn met grote golven, maar vooral een geweldige achtergrond met imposante bergen.

Hier ben ik zeker drie uur aan het fotograferen geweest, en het licht werd alsmaar mooier en mooier, zie de onderstaande foto's

De brug Fredvang - Jos Pannekoek

Een foto met de telelens met uitzicht op de brug Fredvang.

Vareid - Jos Pannekoek

Zoeken naar een mooie voorgrond, en gebruikt gemaakt van een grijsfilter voor een iets langere sluitertijd.

Vareid - Jos Pannekoek

Een panorama van 7 opnames om het geheel in beeld te brengen.

Skagsanden Beach

 

Na deze deze voor mij echt geweldige middag ben ik naar Skagsanden Beach gereden. Skagsanden is een bekend en veel gefotografeerd strand op de Lofoten, enerzijds door de makkelijke bereikbaarheid, maar zeker ook de prachtige zandstructuren die er te zien zijn in het zand. In dit geval ging ik voor het Noorderlicht. Ik was er behoorlijk vroeg, dus kon eerst even op het gemakje wat eten koken in de camper en op de laptop de foto’s van die dag bekijken.

 

Rond achten ben ik het strand opgelopen, en dat het strand populair is werd meteen wel duidelijk, er waren zeker nog 20 andere fotografen. Er ontstond weer een mooie show aan Noorderlicht, echter wilde het licht niet in de compositie komen zoals ik die in gedachten had. Rechts van het strand heb je namelijk een mooie berg die ik als achtergrond wilde gebruiken, echter bleef het licht veel meer links in het westen. Uiteindelijk heb ik een panorama gemaakt, zodat ik zowel het licht als de berg in de compositie had gevangen, en vind die uiteindelijk best mooi geworden.

 

Later is uiteindelijk het licht toch ook in de compositie gekomen zoals ik in gedachten had, en extra mooi is dat het natte zand de aurora ook nog eens reflecteert. Al met al was dit echt de meest productieve dag van de hele reis, echt van ’s morgens tot ’s avonds laat enorm getroffen met alle omstandigheden.

Zelfs onderweg naar de locatie voor de volgende morgen had ik nog een bijzonder plekje gevonden waar ik het Noorderlicht nogmaals mooi kon fotograferen.

Vareid - Jos Pannekoek
Aurora Borealis en haar reflectie - Jos Pannekoek

Aurora Borealis en haar reflectie.

Aurora Borealis en haar reflectie - Jos Pannekoek

Onderweg naar de locatie voor de volgende morgen kwam ik dit mooie plekje nog tegen.

Dag 5

 

Vareid is een locatie waar je zowel goed zonsondergangen kunt fotograferen als zonsopkomsten, dit was dus ook het plan voor het begin van de dag.

Geen echt spectaculaire luchten deze morgen, maar het landschap maakt het van zichzelf soms al mooi genoeg!

Vareid - Jos Pannekoek
Vareid - getijde poeltjes - Jos Pannekoek

In plaats van naar het grote landschap te kijken is het vaak ook de moeite waard om naar de kleine details om je heen te kijken.

 

Hier waren het de getijde poeltjes die mijn aandacht trokken, de mooie kleurige waterplanten zijn zeker het fotograferen waard.

 

Een polarisatiefilter is wel nodig om de reflectie van het water te kunnen wegnemen.

42 op een rijtje!

 

Na Vareid ben ik doorgereden naar Hamnøy, dit is echt de meest druk bezochte plek van Noorwegen, en eigenlijk zoek ik ook wel een beetje rust, maar wilde het toch een keer hebben gezien.

 

Hamnøy is bekend om dé foto vanaf de brug met zicht op de vissershuisjes met in de achtergrond de imposante bergen.

Ik heb hier mijn camper onder aan de brug geparkeerd, met de hoop dat er noorderlicht te fotograferen was die avond.

Rond zevenen zag ik wat groens verschijnen, heb mijn spullen gepakt en ben de brug opgelopen, en ongelofelijk ik was er helemaal alleen. Het was redelijk bewolkt maar het noorderlicht was sterk genoeg om door de bewolking heen te schijnen. De show was echt van zeer korte duur, na 15 minuten was het al klaar!

Vanaf dat moment begon de brug ook vol te lopen met anderen fotografen, ik heb ze geteld, er stonden 42 man op een rij!

Hamnøy - Jos Pannekoek

Dag 6

 

Wakker geworden onder aan de brug van Hamnøy, na een ontbijt en een bak koffie naar buiten gestapt, ik wilde hier een panorama maken van de mooie baai met de machtige bergen in de achtergrond. Het was echt compleet windstil, en het enige wat je hoorde waren meeuwen en de 10-tallen aalscholvers die op de droogrekken van kabeljauw zaten, puur genieten.

amnøy - Jos Pannekoek
Fredvang - zandstructuren - Jos Pannekoek

Na deze heerlijke ochtend wilde ik naar een wat meer afgelegen strandje in de buurt van Fredvang, hier zou een stuk voor gelopen en geklommen moeten gaan worden.

Ondanks de maar 200 meter hoogteverschil was het vrij pittig door de grote hoeveelheid sneeuw. Je kan het niet echt zien waar je loopt, en vaak zakte ik tot ver beneden mijn knieën in de sneeuw.

Maar de inspanning was het zeker waard, wat een prachtige baai, en echt helemaal alleen voor mezelf.

 

Hier een aantal uren aan het fotograferen geweest, wat me hier opviel waren de prachtige zandstructuren in de beekjes die de zee in lopen, echt kunst van moeder natuur!

Fredvang - Jos Pannekoek

Kleding

 

Kleding is natuurlijk een belangrijk iets als je naar dit soort koude locaties gaat. Tegenwoordig heb je zulke goede kleding dat koud hebben echt niet nodig is, ik had het vaak eerder te warm dan te koud!

Laagjes dragen is eigenlijk wel de grote truc, dit heb ik tijdens deze reis gedragen:

 

Bovenlijf

Onderlaag van merinowol longsleefe, hier overheen een warme fleece trui, met daarover een winddichte donsjas en als het echt koud werd een winddichte en waterdichte parka jas. (Voordeel van zo’n donsjas is dat je deze heel compact en klein kunt opbergen in je tas.)

 

Benen

Voor mij was een thermobroek met hier overheen een winddichte en waterdichte broek meer dan voldoende. (Tip is wel om er voor te zorgen dat deze broek over je laarzen/schoenen valt, als je in de sneeuw loopt wil je een broek die erover valt, anders krijg je natte voeten!)

 

Hoofd

Een winddichte muts met fleecevoering houdt je hoofd echt warm, voor de echte kou is een bivakmuts zeker geen overbodige luxe.

 

Voeten

Eigenlijk heb ik heel de reis gelopen op laarzen van het merk Muck boots, dit zijn laarzen speciaal voor arctisch omstandigheden, heb best wel snel koude voeten maar op deze reis echt geen enkele keer last van gehad.

 

Handen

Een goed stel handschoenen is wel het meest belangrijke, op het moment dat je koude vingers krijgt is de lol echt snel over. Ik heb wanten van het merk Valleret, deze kun je open ritsen zodat de vingers vrij komen, met hierin dunne merinowollen handschoentjes, waardoor je de camera goed kunt bedienen. Dit houdt je handen tijdens het fotograferen warm. Voor de echte kou kun je ook nog van die speciale pads kopen, deze moet je even schudden en geven warmte voor 5-6 uur. Deze kosten ongeveer 5 euro voor 10 stuks, en is dat is echt heerlijk!

 

Dag 7

 

Op deze dag heb ik tot de middag niks kunnen doen door hevige sneeuwstormen, iets waar je zeker rekening mee moet houden. Het kan echt serieus spoken met wind, regen en sneeuw op de eilanden. 

Gelukkig begon de wind wat af te zwakken aan het begin van de middag. Het was wel een beetje saai grijzig weer. Maar ook dat biedt de uitdaging om toch te proberen een mooie foto te maken. Ik heb wat rondgelopen in de baai van Flakstadpollen op zoek naar een mooie voorgrond, uiteindelijk toch 2 foto’s kunnen maken.

 

Voor de zonsondergang ben ik naar Skagsanden gereden. Hier echter geen mooie beelden kunnen maken, het licht wilde deze keer niet meewerken.

De baai van Flakstadpollen - Jos Pannekoek
De baai van Flakstadpollen - Jos Pannekoek

Dag 8

 

De nacht ben ik blijven slapen bij het strand van Skagsanden om hier in de ochtend nog een keer een zonsopkomst te fotograferen. Skagsanden staat voornamelijk bekend om zijn mooie zandstructuren, en het leuke is dat deze structuren er iedere dag weer anders uitzien door het getijde.

 

Door het gebruik van een groothoek leg ik de nadruk op de voorgrond / de mooie zandstructuren, uiteindelijk deze ochtend wel lekker een aantal foto’s kunnen maken.

 Skagsanden - zandstructuren - Jos Pannekoek
 Skagsanden - zandstructuren - Jos Pannekoek

Na Skagsanden ben ik doorgereden naar Unstad Beach, dit strand is een mekka voor surfers door de grote golven, en zeker met de storm van een dag ervoor waren de golven nog behoorlijk indrukwekkend.

Hier heb ik bewust voor een telelens gekozen om wat meer nadruk te leggen op de hoge golven met de mooie berg in de achtergrond.

Unstad Beach - Jos Pannekoek

In de avond ben ik nog naar Vik Beach gereden voor Noorderlicht, dit was echter niet de juiste keuze voor fotografie, het licht van het dorpje achter me gaf zoveel licht dat dit niet mooi was, uiteindelijk maar gewoon op een steen gaan zitten aan de waterkant en gewoon genieten van het moois!!

 

 

Dag 9

 

De laatste volle dag op de Lofoten. De ochtend is qua fotografie volledig in het water gevallen, heel de dag was het een komen en gaan van sneeuwbuien met de bijbehorende wind.

 

In de middag ben ik nogmaals naar Haukland Beach gereden, bij dit strand was ik mijn reis begonnen op de Lofoten. Nu een week later waren de omstandigheden compleet anders. Alle ijsschotsen waren inmiddels verdwenen, en hoe windstil en kalm het toen was zo onstuimig was het nu.

In dit soort omstandigheden is er geen pijl op te trekken wat het licht gaat doen, en met het komen en gaan van hevige sneeuwbuien kan het helemaal niks worden, maar als er gaten vallen in de wolken dan kan het licht echt magisch mooi worden. Het laatste gebeurde gelukkig, voor een kort moment brak de zon even door de wolken heen.

 

In dit soort situaties is het belangrijk dat je de compositie al hebt bepaald en gewoon rustig afwacht op wat komen gaat. De lichtmomenten kunnen dermate kort zijn, dat als je dan nog moet gaan zoeken naar een mooie compositie je gewoon te laat bent, en dat zou jammer zijn.

 

Hier heb ik gekozen om een mooie grote rots in de voorgrond mee te pakken, met een iets langere sluitertijd geeft dat een mooi effect als het water om de rotsen heen gaat. 

Heb hier denk ik wel 10x mijn lens schoon staan poetsen :-) De hevige wind samen met het opspattende maakte het allemaal wel stuk lastiger.

Haukland Beach - Jos Pannekoek
Haukland Beach - Jos Pannekoek

Dag 10

 

De laatste ochtend op de Lofoten om vervolgens terug te gaan reizen richting Tromsø. Nog één keer het strand opgegaan van Haukland, waar het compleet anders was als de avond ervoor, donkere blauwe luchten en de wind was volledig gaan liggen.

 

Nog één foto genomen en ben toen naar Tromsø gereden. 

Dit was wel een barre tocht, regen en sneeuwval maakten de terugreis niet gemakkelijker, ook wel jammer omdat het zicht echt zeer beperkt was, genieten van de mooie omgeving ging helaas niet.

 

Onderweg nog een mooi boompje tegengekomen in een volledig witte wereld die mijn aandacht trok.

Strand van Haukland - Jos Pannekoek
Lofoten - Jos Pannekoek

Aangekomen bij Tromsø was de bedoeling nog een sunset te doen bij Grøtfjord, echter was de regen zo heftig dat dit dus letterlijk in het water is gevallen.

 

Dag 11

 

Helaas weer tijd om terug richting Nederland te gaan, de avond ervoor al alle spullen ingepakt en de camper schoongemaakt. Bij het vliegveld werd de camper opgepikt, en kon ik met een voldaan gevoel terug gaan vliegen richting Nederland.

 

Bedankt voor het lezen van mijn reisverslag, reacties worden zeer op prijs gesteld, en mochten er vragen zijn over deze mooie bestemming laat het ook gerust weten.

 

 

Fijne dag, Groet Jos (www.jospannekoek.com)

bottom of page