top of page

Fotograferen van wild en vogels   Nelleke Wallenburg 

Het fotograferen van wild/vogels is één van de favoriete onderwerpen voor een natuurfotograaf. Hoe geweldig is het als je in het bos oog in oog komt te staan met bijvoorbeeld een edelhert. Ik ga in dit blog de instellingen van je camera bespreken voor het fotograferen van wild en vogels en een aantal leuke plekken waar je dit kunt doen. 

nellekewallenburg-fotografie

 

Voorbereid op stap

​

Verdiep je eerst in het dier die jij graag wilt fotograferen. Kijk in welk natuurgebied ze zitten. Kijk naar het dagritme van het dier, wanneer ze actief zijn. En hoe je een dier moet benaderen. Kijk wat de gedragsregels zijn in het gebied waar je naar toe wilt. Vaak is dit te vinden op internet. Bijvoorbeeld mag je de paden af, en moet je je aan tijdstippen houden, enz… 

 

Vaak staan in de gebieden ook wel bordjes met gedragsregels. En zeker ook bij een bezoekerscentrum, als die er zijn in het gebied waar je heen wilt. Met de opkomst van de digitale fotografie, is er een sterke groei van mensen die de lenzen op de natuur richten. Het is dus ook de bedoeling dat iedereen zich aan deze regels houdt.

nellekewallenburg-fotografie
nellekewallenburg-fotografie

 

Vroeg uit de veren

​

Het is soms wel afzien om op je vrije dag niet even te blijven liggen in je bed, maar door vroeg op pad te gaan heb je wel de meeste kans om wild te spotten. Het licht is dan ook op zijn mooist en levert dan ook mooiere plaatjes op. Op locatie aangekomen, als deze onbekend voor mij is, kijk ik meestal even op mijn app waar de zon opkomt. Je kunt verschillende apps in Play store vinden over de zonstand. Dan zet ik gelijk de instellingen van de camera goed, want als je wel wild ziet ben je vaak al te laat met je instellingen.

nellekewallenburg-fotografie
nellekewallenburg-fotografie

 

Wow factor

 

Zorg voor een goede compositie en gebruik als het kan de regel van derden. Wil je meer weten over de regel van derden, er staat een link onder mijn blog waarin deze compositieregel wordt uitgelegd. Meestal ben je al blij als je een dier voor de lens krijgt. Je kunt ook een laag diafragma gebruiken zodat je een egale achtergrond krijgt.

 

Dit wordt meestal bij vogelfotografie toegepast, waarbij de aandacht naar de vogel gaat op de foto. Soms kan dit moeilijk zijn, of lukt het niet als de vogel tussen het blad zit en de achtergrond niet vrij is. En zoom ook eens uit zodat je de leefomgeving van het dier ook kunt zien.

 

Vaak zijn de fotos met een “wow” factor van dieren die in beweging zijn of van de sfeerplaten die je met zonsopkomst of ondergaande zon maakt. Gebruik je creativiteit, en probeer een foto te maken die opvalt.

nellekewallenburg-fotografie
nellekewallenburg-fotografie

Instellen van je camera

 

Voor diegene die nog in de automatische stand fotograferen kunnen het beste de camera op de sportstand zetten. Deze stand geeft een snelle sluitertijd die je echt nodig hebt voor het fotograferen van wild.

 

Als je een vogel in vlucht wilt fotograferen kun je de camera ook op de S stand (Nikon) Tv stand (Canon) zetten. Jij bepaalt dan de sluitertijd, de camera past zelf de belichting aan. Zo weet je zeker dat de belichting van de foto goed is, als je de vogel volgt met je camera.  

 

Als je in de M stand fotografeert is het belangrijk dat je de sluitertijd op minimaal 400 zet.

 

Als je in het bezit bent van een 600mm lens is het belangrijk dat je voor een scherpe foto ook je sluitertijd op minimaal 600 zet.

 

Hoe sneller de beweging is hoe hoger je de sluitertijd moet zetten. En hoe dichter een dier of vogel bij je zit, hoe hoger je de sluitertijd moet zetten.

 

Zo krijg je geen beweging in je beeld. Dit wordt ook wel “bevroren’ beeld genoemd.

nellekewallenburg-fotografie
Anker 1

 

Stel je Autofocus/ scherpstelpunt in je menu of scherm in op AI Servo (Canon) of AF-continuous (Nikon) De camera stelt nu continu scherp op het bewegend dier wat je voor de lens krijgt.

 

 

Bij het fotograferen van een close up {inzoomen} van het dier, kun je de autofocus/scherpstelpunt op One Shot (Canon) of AF-single (Nikon) zetten. Stel scherp op het oog van het dier zo ben je er zeker van dat het dier scherp in beeld komt en niet de achtergrond van het dier.

 

 

Kies voor Continue opname. Dit wordt ook wel de burst-modus genoemd. De camera maakt continu foto's terwijl de ontgrendelingsknop helemaal wordt ingedrukt. Ik adviseer om in je handleiding te kijken hoe je deze stand activeert. Het kan n.l. bij ieder type camera verschillend zijn.

 

 

Mocht je weinig ervaring hebben met het fotograferen van vogels, is het aan te raden om met grotere vogels te beginnen.

nellekewallenburg-fotografie

 

Ik wil een aantal locaties benoemen, wat en waar je wild/vogels kunt spotten.

 

In Groningen heb je het Nationaal park Lauwersmeer. https://www.np-lauwersmeer.nl  Hier kunnen grote delen bevaren worden. Het is één van de belangrijkste vogelgebieden van West- Europa. Hier kun je niet alleen in de zomer, maar ook wintergasten vinden zoals: De wilde zwaan, brandgans, brilduiker, pijlstaart en zeearend.

 

Nationaal Park Schiermonnikoog. Hier vind je duinen, bebossing, kwelders en polders. Er zijn meer dan 300 soorten vogels te vinden.

nellekewallenburg-fotografie

 

Punt van Reide

 

Dit is de zeedijk bij Termunten in de provincie Groningen, daar vind je bezoekerscentrum de Dollard waar ieder jaar van het voorjaar tot najaar een zeehondenkijkwand staat waar je de zeehonden op korte afstand kun fotograferen.

 

Probeer wel op een doordeweekse dag te gaan wil je rustig kunnen fotograferen. Beste tijd is 1.5 uur voor hoog water.
Kijk voor de getijden op: https://getij.rws.nl/ 

 

(zie getijdentabel Delfzijl, tel er 20 min bij op voor de Punt van Reide)

ree

 

De Veluwezoom, is een gebied van 5000 hectare in Gelderland en eigendom van Natuurmonumenten.

 

Het bezoekerscentrum ligt in Rheden, hier staan twee wildkansels waaruit je het wild kunt fotograferen. De post op de Elsberg biedt tijdens de bronst uitzicht op edelherten die zich hier verzamelen.

 

In Natuurpark Lelystad leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kunt je oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moeflons en Pater Davidsherten (zie foto).

 

De dieren leven in grote leefgebieden dus het is altijd een uitdaging om de dieren te kunnen spotten. In het park is een bezoekerscentrum waar je verdere informatie kunt krijgen.

nellekewallenburg-fotografie
nellekewallenburg-fotografie

 

Nationaal Park De Biesbosch. Het park staat bekend om de koppel zeearenden, bevers, otters en de Schotse hooglanders.

 

Bij de Biesboschbezoekerscentra vind je alle informatie die je nodig hebt voor je avontuur in De Biesbosch.

 

www.biesboschcentrum.nl

nellekewallenburg-fotografie

 

Mijn ervaring met het fotograferen van wild

 

Als je wild fotografeert moet je erg veel geduld hebben, en kom je niet altijd thuis met de graag gewilde plaatjes. Je moet echt niet verwachten dat je altijd wat kunt spotten.

 

Soms zijn er van die momentjes dat je hart even een sprongetje maakt, omdat het gelukt is om een mooi plaatje te schieten. En dan maakt het mij niet uit of het een eekhoorn of een hert is, als voor mij het plaatje maar klopt.

 

Zelf vind ik het belangrijk dat je op de foto het karakter van het dier terugziet.

 

In de natuurparken heb je wel meer kans om wild tegen te komen, zoals de Oostvaardersplassen, Nationale Park Hoge Veluwe, of de Amsterdamse Waterleidingduinen.

nellekewallenburg-fotografie

 

Mijn voorkeur ligt toch buiten deze parken, dit omdat ik het zie als natuurgerichte recreatie, maar in ieder geval leuk om toch eens te gaan kijken.

 

Mocht je zelf nog een mooie locatie weten om te fotograferen, of een mooie wildfoto hebt, die je wel wilt delen, laat deze dan achter in de reacties onder mijn blog.

 

Ik wens iedereen hele fijne en “warme’ feestdagen. Lieve groet, Nelleke Wallenburg.

 

Link regel van derden

https://zoom.nl/artikel/cursussen/25321-hoe-werkt-de-compositieregel-regel-van-derden.html

​

 

Dit is de derde blog van Nelleke Wallenburg.

Klik hier onder op de links om haar andere blogs met fotografietips te lezen.

bottom of page