top of page

Bosfotografie   Nelleke Wallenburg

De kunst van boslandschap

 

Waar begin je? Er is zoveel te zien, zoveel te fotograferen. Op zoek naar dat ene stukje schoonheid van het bos waar je loopt, en dat je mooi wilt vastleggen. Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan. Een bos is vaak chaotisch en rommelig. Orde scheppen lijkt een moeilijk en onbegonnen werk. En dat is precies wat het fotograferen in de bossen zo moeilijk maakt, waar moet je beginnen…?

 

Het licht is het meest belangrijk. Je ziet overal potentiële spots. Het laat je fotografische hart sneller kloppen en je probeert snel zoveel mogelijk vast te leggen aangezien het licht om de minuut verandert. Het is de kunst om in dat soort situaties kalm te blijven en rustig te blijven zoeken naar een interessante compositie. In dit blog wil ik dan ook een aantal tips meegeven die je kunt toepassen bij het fotograferen van een bos.

Bosfotografie - Nelleke Wallenburg

Wat neem ik mee?

 

Als je in het bos loopt is een statief zeker aan te raden. Het is er vaak donker en met een statief kun je lage ISO-waardes hanteren waardoor onnodig ruis wordt voorkomen. Gebruik een langere sluitertijd om de beeldsensor wat langer aan het beschikbare licht bloot te stellen. Qua lens kun je van alles meenemen van een groothoek- of zoomlens om veel van het landschap in beeld te brengen, of een macrolens om details te fotograferen.

Bosfotografie - Nelleke Wallenburg

Compositie

 

De mooiste foto's worden gemaakt door fotografen die goed naar hun onderwerpen hebben gekeken of het gebied waar ze willen gaan fotograferen al verkend hebben. Neem daarom de tijd om rustig rond te lopen in het bos waar je gaat fotograferen. Als je het bos nog niet zo goed kent, ontdek je op deze manier waar de mooiste plekken zijn. Het is wel belangrijk om bewust een voor- en achtergrond te kiezen. Zorg dat deze niet meer aandacht opeisen dan je onderwerp. Doe dit door bijvoorbeeld een stap naar links of rechts te zetten zodat een boom niet direct achter je onderwerp staat.

 

Herken de lijnen en benut bijvoorbeeld de paden, om die te gebruiken in je compositie. In een bos zijn de lijnen doorgaans het duidelijkste te vinden in paden. Een verticale compositie komt hier juist goed van pas! De lengte van de bomen komen vaak veel beter uit en je kunt veel diepte creëren door verticaal een pad door het bos te fotograferen. Een andere krachtige manier om diepte te krijgen in een foto is de herhaling. Door het ene onderwerp precies schuin achter het andere te zetten, krijg je diepte. De verschillende elementen staan schuin voor en achter elkaar.

Bosfotografie - Nelleke Wallenburg

De moeilijkheid met bosfotografie is dat er vaak teveel lijnen zijn. Zoek daarom ook een stuk bos met een specifieke bodembedekker zonder al teveel rommel, zo creëer je al een veel rustiger beeld. Denk ook aan gebieden waar de bomen niet teveel op elkaar staan. Ieder onderwerp heeft een kijkrichting. Meestal voel je wel aan wat de kijkrichting is. Laat aan deze kant de meeste ruimte vrij. Als je onderwerp te dicht tegen de rand van het kader aankijkt, voelt dit hetzelfde als wanneer iemand je tijdens een gesprek niet aankijkt.

"Less is more"

 

Door een minder rommelig beeld te krijgen in het bos is het gebruik van een telelens aan te raden. Je krijgt hierdoor een ander perspectief. Minder voor- en achtergrond, waardoor je een rustig beeld krijgt. Vooral als je ervaren raakt met het fotograferen van een zoomlens ga je op een gegeven moment anders kijken. Ook een goede tactiek is het kijken door je live-view en dan rustig van links naar rechts te gaan met je camera. Met het gebruik van je telelens komt mist of “diffuse” licht, beter tot zijn recht. Gebruik een kortere brandpuntafstand bij dichte mist.

Bosfotografie - Nelleke Wallenburg

Beste tijdstip

 

Het mooiste tijdstip is om met het gouden uurtje door de bossen te lopen met je camera. Het bos geeft dan bijzonder licht. Alles krijgt dan namelijk een goudachtige en zachte kleur, maar ook overdag kun je prima het bos in. De bomen filteren het harde licht. Ik vind het belangrijk dat een foto wat uitstraalt. Dit is ook een reden dat de ochtendzon, gecombineerd met mist mijn favoriete morgens zijn. Je hebt niet perse deze omstandigheden nodig, maar ze helpen wel om zo een mystieke foto te maken.

Gedurende het jaar verandert het bos met dank aan de seizoenen. Als je het zo achter elkaar ziet, is het wonderlijk, het voorjaar geeft een frisse groene start, dan naar de zomer toe een volgroeide middenperiode. En via de vergankelijke kleurrijke herfstbladeren, de donkere bomen van de winter die mooi afsteken bij een winters landschap.

 

Met het fotograferen van silhouetten laat je details op de foto weg. Hierdoor ontstaat een donker contour dat alleen te herkennen is aan de vorm. Silhouetfotografie werkt het beste wanneer je licht van de achtergrond hebt, zoals een zon. In de ochtend en in avond staat de zon laag. Daarom is dit een goed moment om een silhouetfoto van een boom te maken.

Bosfotografie - Nelleke Wallenburg
Bosfotografie - Nelleke Wallenburg

Nog enkele TIPS

 

  • Als je camera met mist niet wil scherpstellen kun je dit handmatig doen. Mocht dit ook niet lukken, zet dan je lens op oneindig. Het achtje op je scherpstelring.

  • Door je camera iets over te belichten blijft de nevel mooi wit.

  • Mist zorgt voor diepte in je foto, door een onderwerp op de voorgrond te plaatsen.

  • Door een hogere kelvin waarde in te stellen krijg je warmere kleuren.

  • Door een beetje moeite te doen en door je knieën te gaan, krijgen alle lage elementen veel meer nadruk en lijken alle bomen en hoge struiken opeens veel groter.

  • Telelensfoto’s zorgen voor abstractie, waarbij je zo ver kunt gaan als je zelf wilt.

  • Probeer de zon als een zonnesterretje tussen de bomen of takken weer te geven. Beweeg heen en weer of op en neer om ideale vorm te vinden. Zet je diafragma op f/16 of f/22 om het effect te versterken.

Bosfotografie - Nelleke Wallenburg

Dank je wel voor je aandacht. Klik op de link voor meer informatie over mijn Foto Tips.  

 

  • Bosfotografie

  • Fotograferen in de sneeuw 

  • Geen licht geen foto

  •  Reflectie & Compositie 

  • De beste sluitertijd kiezen

  • Alles over Diafragma

  • Fotograferen van wild & vogels

  • Fotograferen in de herfst      

Een reactie en/of vraag kun je plaatsen in het reactievenster.  Hopelijk heb je weer wat bruikbare tips gelezen. Tot de volgende keer!

Liefs Nelleke

bottom of page