top of page
DSC_0154 (2).JPG

VLIEGEND HERT

Nelleke Wallenburg

Een Veluwse zomeravond

 

Wachtend op een mooie zwoele zomeravond was het dan eindelijk zover. Een zonnetje, geen wind en een warme temperatuur. Daar ging ik, op zoek naar “kleine geweitjes”, een grote kever een “vliegend hert”. Er was mij vertelt dat je moet wachten totdat het schemerig wordt. En ja daar zag ik de kever. Ik keek er gefascineerd naar met een mengeling van bijzonder en afgrijzen. Ik vond ze een beetje eng. Maar eenmaal voor mijn lens zag ik een prachtig diertje. Vanaf half mei komen ze tevoorschijn. De kevers zijn dan het meest actief. Normaal gesproken ga ik liever voor wat groter wild met geweien maar het vliegend hert stond ook nog op mijn lijstje.

Vliegend Hert - Nelleke Wallenburg

Het vliegend hert (Lucanes Cervus) ook wel hertkever genoemd, kun je dus ook vinden in Nederland, maar is erg zeldzaam.

Het is eén van de grootste kevers van Europa en kan een totale lengte bereiken van meer dan 9 centimeter. De Nederlandse naam is te danken aan de grote kaken van de mannetjes. Deze zijn vertakt aan het einde en doen denken aan het gewei van een hert. Bij de vrouwtjes ontbreekt dit gewei, waardoor ze gemakkelijk zijn te onderscheiden van de mannetjes. Het leven van de kever is erg kort. De mannetjes slechts enkele weken, de vrouwtjes iets langer, een paar maanden. 

Cerves betekent hert, wat verwijst naar zijn geweikaken. De kaken heeft hij om er hoofdzakelijk de vrouwtjes en andere mannetjes te imponeren. De kaken kunnen wel even groot zijn als het lijfje.

Vliegend Hert - Nelleke Wallenburg

Op deze foto zie je hoe groot de kever eigenlijk is. De wesp stelt niets voor in vergelijking met de kever

 

De reden waarom deze insecten zo bijzonder zijn omdat de larven wel vier jaar onder de grond leven voordat ze volwassen zijn. De larven leven van rottend hout, en meestal van een eikenboom. Daarna vindt er een metamorfose plaats en komt er een prachtig vliegend hert tevoorschijn.

Het belangrijkste leefgebied van het vliegend hert in Nederland bevindt zich op de Veluwe, in de oude bossen op oude eikenbomen. Op Instagram heb ik al verschillende en prachtige foto’s van het fotogenieke diertje gezien, maar wil met dit blog ook graag de zeldzaamheid en kwetsbaarheid benadrukken.

Om origineel te blijven heb ik veel composities uitgeprobeerd, en uiteindelijk zijn de kevers op z’n mooist om ze in tegenlicht te fotograferen. Je kunt je witbalans op je camera veranderen van warme naar koele kleuren. Zo kun je als achtergrond een blauwe of warme gloed creëren, In het blog fotograferen in de sneeuw, staat nog meer info over de witbalans.

Vliegend Hert - Nelleke Wallenburg
Fototips & Trucs

  • Fotografeer vanuit verschillende hoeken, ook in tegenlicht kan er een mooi silhouet van het vliegend hert ontstaan

  • Fotografeer naar het licht toe voor mooie Bokeh op de achtergrond

  • Fotografeer de kever met een vrije achtergrond.

  • Verander ook eens van witbalans, zodat er een mooie blauwe gloed op de foto verschijnt

  • Gebruik een open diafragma

  • Met je lens op telestand krijg je een mooie scherpte diepte

  • De kevers zitten ook vaak wat hoger in de boom, en kun je het beste een zoomlens gebruiken

  • Normaal gesproken is met snelheid fotograferen de key bij veel insecten maar de kevers zijn over het algemeen trage bewegers dus wat makkelijker te fotograferen

Vliegend Hert - Nelleke Wallenburg

www.nellekewallenburgfotografie.nl     

Instagram: nelleke_w     

Instagram: nellekewallenburg_fotografie

bottom of page