top of page

Madeira   Jos Pannekoek

Fotograferen op het mooie Portugese eiland Madeira

 

Zoals het waarschijnlijk een hoop mensen is opgevallen is Madeira in de afgelopen jaren een erg populaire vakantiebestemming geworden. Niet alleen de day-to-day toeristen maar ook zeker onder de fotografen is dit niet onopgemerkt gebleven. En dus pakte ook ik mijn koffer en camera in en vertrok in mei voor een week naar het Portugese eiland 

 

Het eerste wat mij opviel is de diversiteit van de natuur op het eiland. Van de ruige kustlijn met indrukwekkende rotsformaties, tot hoge steile bergen waar je tijdens het wandelen de meest mooie uitzichten hebt. Naast ruig en indrukwekkend heeft het eiland ook een hele lieve bijna sprookjesachtige omgeving. Je vind er werkelijk alles.

The Guardians nabij Porto Moniz - Jos Pannekoek

The Guardians nabij Porto Moniz

Een goede voorbereiding

 

Het is de moeite waard om auto te huren en daarmee het eiland rond te gaan. Zelf had ik dat van te voren al geregeld dus bij aankomst op het vliegveld van Funchal stond daar al de auto klaar. Houd er rekening mee dat het landschap best uitdagend kan zijn en dat de auto dus ook wel een beetje power moet hebben. Zelfs de mooie VW die ik had moest soms in de 1e versnelling de berg op.

 

Aan accommodaties geen gebrek op het eiland. Madeira is niet enorm groot en alles is wel binnen 1,5uur te bereiken. Toch kies ik liever voor een uurtje extra slaap voor ik in alle vroegte opsta om de zonsopkomst te fotograferen. Het eerste deel van mijn reis verbleef ik in het oostelijke deel, vlakbij Porta da Cruz. 

 

 

Ponta de Sao Lourenco

Het meest oostelijke puntje van Madeira, Ponta de Sao Lourenco. Een punt waar de natuur vrij kaal is en door de harde wind behoorlijk ruig. Na een ruime 45 minuten lopen en een flinke klim bereik je het mooiste punt. Desalniettemin is alleen het pad omhoog al adembenemend en wil je iedere 10 meter wel stoppen vanwege het uitzicht over de oceaan.

Het ruige landschap van Ponta de Sao Lourence - Jos Pannekoek

Het ruige landschap van Ponta de Sao Lourence. Deze foto is net voor zonsondergang gemaakt met een telelens zodat ik goed kan isoleren wat ik wil laten zien.

Black devil’s tower

Als je bij het vliegveld bent dan sta je al vlakbij een mooie plek die zeker niet mag ontbreken in de ‘must see’ lijst. Black devils tower. Een rotsformatie in de oceaan en vanaf de parkeerplaats maar een minuut lopen. Een handige tip: de golven kunnen hier gevaarlijk hoog zijn. Je gaat met een trapje naar beneden en dan sta je dus onder aan de klif. Als de golven te heftig zijn is het af te raden om naar beneden te gaan. 

Black Devil's tower - Jos Pannekoek

Black Devil's tower. Veilig met laag water zodat ik op de rotsen kon staan. Ik heb hier gekozen voor een hele lange sluitertijd door middel van een 10 plus 3 stops grijsfilter op elkaar en 170 seconden sluitertijd. #duurtlang :) 

Pico do arieiro

Naar Madeira gaan zonder Pico do Areiro te bezoeken is bijna onmogelijk. Pico de Areiro behoort tot één van de grootste bergtoppen van Madeira. Een groot voordeel is dat je met de auto tot bijna het hoogste punt kunt rijden. Één van de mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt is over het wandelpad wat hier begint. Een smal pad waar je geregeld links en rechts de diepte in kijkt. Je klimt en daalt veel wat het tegelijkertijd een intensieve wandeling maakt, maar o zo mooi! Aan het einde van de dag zie je vaak de wolken binnen komen drijven. Je bent dan letterlijk met je hoofd in de wolken en ziet alleen nog maar de bergtoppen er bovenuit komen. Heel indrukwekkend en het veranderd continu.

Pico de Arieiro - Jos Pannekoek

Pico de Arieiro. Op dag 2 was het erg bewolkt. Dit was enige foto die ik heb kunnen maken. Mist is mooi maar teveel wolken zorgde ervoor dat er te weinig zicht was. Dan is zo'n moment als dit toch een fijn geluksmoment. 

Één van de mooie uitzichten van het wandelpad over de Pico Do Areiro - Jos Pannekoek

Één van de mooie uitzichten van het wandelpad over de Pico Do Areiro. Al het gele is Brem wat over het hele eiland veel bloeit.

Het westelijke deel van Madeira

Na 4 dagen het oostelijke deel  van Madeira gefotografeerd te hebben ben ik doorgereden naar Porta Moniz, dit is een prachtig kustplekje met vele leuke restaurantjes, en een goede uitvalbasis voor diverse mooie locaties in de buurt.

 

 

Fog Forest Fanal

Nog een plek die je niet over mag slaan op Madeira: Fog Forest Fanal. Een oud bos met laurierbomen, begroeid met mossen en varens in de meest mooie vormen die je bedenken kan. Ook hier drijven in de middag vaak de wolken binnen waardoor het bos ineens bedekt is in een deken van mist. Soms is je zicht niet eens meer dan 3 tot 5 meter. Prachtig om te zien. Tegelijkertijd ook iets om rekening mee te houden. Verdwalen in zo’n bos met weinig zicht is namelijk niet onmogelijk. Zorg dat je altijd iets bij je hebt met GPS. 

Is een mistig bos precies wat je wilt? Dan adviseer ik je om in mei of juni te gaan, dan is de kans het grootste om Fog Forest Fanal zo aan te treffen.

Fog Forest Fanal - Jos Pannekoek

Wat een sprookje!

Porto Moniz

Porto Moniz  heeft net als als vele plekken op Madeira een prachtige kustlijn met mooie rotspartijen. Ieder fotografisch hart gaat hier sneller kloppen. Ook hier is het goed om rekening te houden met grote golven dicht bij de waterkant (ik spreek uit ervaring).

Net 2 km buiten Porto Moniz liggen de Guardians, dit zijn indrukwekkende spitse hoge rotsen die al jaren de woeste oceaan trotseren. Indrukwekkend, groots en zeer fotogeniek

The Guardians - Jos Pannekoek

The Guardians met zonsopkomst.

 

Deze foto is samengesteld uit meerdere beelden met verschillende scherpstelpunten. Ofwel: Focusstack

De voorste steen met de groene alg ligt hier op 30-40 cm vanaf de camera, een scherpe foto maken van voor naar achteren is dan bijna onmogelijk. Als je zou scherp stellen op de groene steen dan zou de achtergrond onscherp zijn, en stel je scherp op de rotsen in de achtergrond dan is de de voorgrond weer onscherp.

 

Foto 1 is scherpgesteld op de voorste steen.

Foto 2 is scherpgesteld op één van de stenen in in het middelste gedeelte.

Foto 3 is scherpgesteld op de grote rotspartij in de achtergrond.

 

In Photoshop heb ik deze beelden samen gevoegd tot 1 scherpe afbeelding.

Eten en drinken

Mijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Mijn eetschema is door de tijden dan ook omgedraaid. In de middag iets warms, in de avond nam ik een sandwich mee. En als je dan toch op Madeira bent in 1 van de vele restaurantjes dan raad ik je aan om ook zeker eens de rode wijn bij je maaltijd te nemen. Heerlijk! (En proost).

Madeira - Jos Pannekoek

Obrigado en tot snel!

 

www.jospannekoek.com

bottom of page