top of page
groot geaderd witje 3-1914.jpg

Macrofotografie, (oranje)tipje van de sluier

Ans Reitsma

Oranjetipje - Ans Reitsma

Mijn naam is Ans Reitsma, ik woon in Elburg .

Een mooi plaatsje aan de rand van de Noord Veluwe.

Natuurlijk een prachtige omgeving met uitgestrekte heidevelden waar mooie vlinders voorkomen in de vroege zomer.

 

In de weekenden vanaf April ga ik graag met mijn man Karel naar onze caravan in Friesland. Ook hier een waar paradijs om op pad te gaan met de macrolens.

 

Het liefst ga ik dan ook op zoek naar vlinders en libellen. Dan kan ik zo genieten van het zoeken naar nog slapende vlinders, de stilte in de vroege morgen. Even helemaal mijn hoofd leegmaken en verwonderd kijken naar alles wat ik dan tegen kom in de schepping om mij heen.

 

In deze blog wil ik je een kijkje geven in wat ik doe om die kleine vlinders te zoeken, te fotograferen en zo natuurlijk mogelijk maar ook zo mooi mogelijk vast te leggen.

Morgenstond heeft goud in de mond…dus zetten we de wekker ruim een uur voor zonsopkomst…

En dit kan in Juni dus ook al om 4uur, 4.30 uur zijn. Ook ik moet dan even moed verzamelen om mijn benen buiten bed te steken, maar gelukkig heb ik de avond ervoor alles in mijn tas gedaan. Een reep voor de trek, wat te drinken maar zeker ook voldoende opgeladen batterijen. Mijn macrolenzen de Nikon 150mm 2.4 en mijn Laowa 60mm 2.4 en niet te vergeten mijn Batstatief van Benro.

Groot geaderd witje - Ans Reitsma

Begin Mei komen de eerste oranjetipjes tevoorschijn. Deze kun je vinden op hun Waardplant de Pinksterbloem.

Dus ik vertrek naar een klein veldje waar ik ze al eens eerder gespot heb. Ik loop voorzichtig langs de rand. Soms is het echt goed zoeken en ik kijk altijd uit dat ik niet per ongeluk zo’n klein slapend vlindertje beschadig. Wat kan ik genieten van deze schoonheid nat van de dauw. Soms mooi in het tegenlicht van de opkomende zon.

Oranjetipje - Ans Reitsma
Oranjetipje - Ans Reitsma
Klein geaderd witje - Ans Reitsma

Als het seizoen  wat verder gaat komen ook de Heideblauwtjes en Dikkopjes tevoorschijn in de heidevelden. Deze zijn in Friesland gelukkig ook te vinden op de rand van het Fries Drentse Wold. Het is dan ook goed zoeken naar deze zeer kleine maar prachtige vlindertjes.

Dikkopje - Ans Reitsma
Dikkopje - Ans Reitsma
Heideblauwtje - Ans Reitsma
Heideblauwtje - Ans Reitsma

Ook in de vakantie gaat mijn macrolens natuurlijk mee. Vooral naar Frankrijk, daar is het genieten van het groot koolwitje. Deze vlinders zijn zoals de naam al zegt groter dus ook erg mooi om te fotograferen. Het zoeken is dan ook wat makkelijker.

Groot geaderd witje - Ans Reitsma
Groot geaderd witje - Ans Reitsma

Deze wereld van Macro en Vlinders is voor mij zo genieten!

Ik hoop dat het jullie kan inspireren om de wekker te zetten en op pad te gaan.

 

Maar vergeet niet dat met het vastleggen van al deze schoonheid in de natuur de beleving van het moment vaak ver uitstijgt boven het foto moment.

Tot slot wil ik Peter bedanken dat ik op Boeksz een gastblog mocht schrijven. En zo mijn liefde voor de natuur, de vlinders en mijn passie voor fotografie met jullie mag delen.

 

Meer van mijn foto’s kunnen jullie bekijken op Instagram onder ans_reitsmaphotography

 

Groetjes Ans Reitsma.

Oranjetipje - Ans Reitsma
bottom of page