top of page

Altijd maar hetzelfde!   Karin de Bruin

Karin de Bruin

Wat leuk dat je de tijd neemt mijn blog over fotografie te lezen. Ik ben 56 jaar, getrouwd en moeder van 2 volwassen zoons. Ik werk 2 dagen in de week in de financiële sector, heb een druk sociaal leven en ben altijd bezig, ik verveel me nooit. We wonen in Hellevoetsluis, een prachtig mooi vestingstadje dat wordt omringd door water en een geweldige fotogenieke vuurtoren heeft. Ook de stranden zijn voor mij niet al te ver. Al zit ik ook wel eens een half uur in de auto voor ik op de plek van bestemming ben. 

Hellevoetsluis - Karin de Bruin

Hellevoetsluis 1 - iso 500 - 70 mm - f 2.8 - 1/125 sec.

Hellevoetsluis - Karin de Bruin

Hellevoetsluis 3 -  iso 50 - 28 mm - f14 - 30 sec.

Hellevoetsluis - Karin de Bruin

Hellevoetsluis 2 - iso - 50 - 30 mm - f11 - 45 sec.

Fotograferen doe ik al van jongs af aan. Niet dat ik er veel verstand van had hoor. Ik klikte de hele dag, alles moest vastgelegd worden. Dat werd erger toen de kinderen kwamen. Ook de foto's waarop een paar ledematen misten, of zelfs diegenen die niet scherp zijn koester ik. Elke foto brengt een herinnering terug. Want die zijn er natuurlijk wel, maar de foto's maken ze weer levend. Daarom dus dat ik niet zo goed ben in “kill your darlings”. Later als ik (nog) oud(er) ben en mijn geheugen mij misschien in de steek laat, dan ga ik zalig heel de dag herinneringen ophalen. Druk zal ik het krijgen, want mijn foto archief puilt uit.

De visnetten in Hellevoetsluis - Karin de Bruin

De visnetten in Hellevoetsluis  - iso 50 - 47mm - f 11 - 50 sec.

De visnetten in Hellevoetsluis - Karin de Bruin

De visnetten in Hellevoetsluis - iso 50 - 31 m - f 16 - 90 sec

De visnetten in Hellevoetsluis - Karin de Bruin

De visnetten in Hellevoetsluis - iso 100 - 70mm - f11 - 0,4 sec

Sinds een jaar of 4 probeer ik me toch iets meer in de fotografie te verdiepen. De kinderen het huis uit en ook de meer dan full-time baan hield op, er bleef dus iets tijd over. Ik ben allerlei workshops en cursussen gaan volgen. Ik dacht alles leuk te vinden dus schreef me in voor workshops over bruids-, honden-, newborn-, portret- en landschapsfotografie. Er viel heel veel af. Portretten vind ik leuk maar van landschapsfotografie ben ik gaan houden. Erger nog, ik ben eraan verslaafd. Gewoon elke avond op pad, het verveelt me nooit. Ik neem me echt voor iets vaker ook s morgens op pad te gaan, maar die wekker he, het ding werkt bij mij gewoon niet zo goed.

Zonsopkomst Goeree Overflakkee - Karin de Bruin

Zonsopkomst Goeree Overflakkee  - iso 100 - 28mm - f16 - 0,5 sec.

Zonsopkomst Goeree Overflakkee - Karin de Bruin

Zonsopkomst Goeree Overflakkee  - iso 100 - 57mm - f16 - 10 sec.

Zonsopkomst Zeewolde - Karin de Bruin

Zonsopkomst Zeewolde - iso 50 - 12 mm - f11 - 1/50 sec.

Mijn nieuwe hobby gaf me in het begin enorm veel keuzestress. Ik schreef me in bij Zoom en zat heel de dag naar instellingen te kijken van foto's die ik mooi vond. Maar voor elke foto was weer een andere camera en lens gebruikt. Ik was toe aan nieuwe apparatuur maar wist echt niet wat ik nodig had. Ik heb bevriende fotografen echt gek gezeurd met vragen wat ik moest kopen. En natuurlijk kreeg ik nooit de antwoorden die ik zocht. Ik moest het zelf dus maar uitvinden. Met als gevolg dat ik best wat spullen gekocht heb die ik echt niet gebruik. Wat heb je aan een dure macrolens als je nooit met je buik in het gras ligt, of wat heb je aan een enorme telezoom als je niet het geduld hebt om vogels te fotograferen. Inmiddels wordt de vraag veelvuldig aan mij gesteld, en door ervaring wijs weet ik mensen wel op weg te helpen. Zover ben ik dus inmiddels, en ik deel mijn ervaringen graag en ook veel!

De hobby wordt zo bijna werk. 

Macro - Karin de Bruin

Macro 1 - iso 400 - 200 mm - f5,6 - 1/640 sec.

Macro - Karin de Bruin

Macro 3 - iso 100 - 200 mm - f5,6 - 1/200  sec.

Macro - Karin de Bruin

Macro 2 - iso 100 - 200 mm - f5,6 - 1/320 sec.

Het heeft even geduurd voordat ik door had dat voor bepaalde foto's filters gebruikt werden en toen ik er zelf een paar aanschafte was ik op slag verliefd. Niet dat het direct goed ging, ik heb vaak op het punt gestaan om de filters gewoon lekker te laten vallen zodat ik er niet meer mee aan de slag hoefde, maar gelukkig heb ik volgehouden. Filters en ik bleken de perfecte match. 

Hellevoetsluis - Karin de Bruin

Hellevoetsluis - iso 50 - 38 mm - f11 - 128 sec.

Brouwersdam - Karin de Bruin

Brouwersdam - iso 100 - 24 mm - f11 - 122 sec.

Hellevoetsluis - Karin de Bruin

Hellevoetsluis - iso 50 - 39 mm - f11 - 179 sec.

Heel soms krijg ik wel eens een opmerking dat ik altijd maar hetzelfde doe. Ja dat klopt, ik denk nl. dat ik nog steeds niet uitgeleerd ben met wat ik doe. En daarbij is het weer altijd anders. Wind, wolken, zon kunnen elke foto zo anders maken. Maar ik fotografeer vooral omdat ik er zelf zo enorm van geniet. Door IG heb ik een paar geweldige mensen ontmoet die ik echt vrienden wil noemen. Samen op pad naar nieuwe of bekende plekken is elke keer weer een groot feest. Het gaat me niet altijd om het resultaat maar meer om de ervaring. Al vind ik het wel fijn dat ik ook deze ervaring dan heb vastgelegd met een foto waar ik blij van word.

Goeree Overflakkee - Karin de Bruin

Goeree Overflakkee - iso 100 - 24mm - f11 - 1,6 sec.

Goeree Overflakkee - Karin de Bruin

Goeree Overflakkee - iso 100 - 35 mm - f10 - 2 sec.

Goeree Overflakkee - Karin de Bruin

Goeree Overflakkee - iso 50 - 35 mm - f16 - 1/80 sec.

Dat is namelijk toch echt de voornaamste reden waarom ik fotografeer. Omdat ik er zo enorm blij van word. Buiten zijn en genieten van hetgeen ik zie. Vaak met anderen maar ook zo vaak alleen, mits het een plek is waar ik me veilig voel. Ik heb geen hogere doelen die ik nastreef met mijn fotografie. Al wil ik wel beter worden en vooral dingen snappen. Want dat is voor mij wel een uitdaging. Ik moet filmpjes 10 x zien en artikelen nog vaker lezen voordat een technisch aspect mij duidelijk word. Waarbij vooral veel oefenen de allerbeste tip blijft die je kunt krijgen. Je kunt honderden filmpjes kijken, maar pas als je dingen 100 keer fotografeert en vooral ook de foto's goed bekijkt die niet gelukt zijn, leer je en zet je flinke stappen.

Paaltjes in Zeeland - Karin de Bruin

Paaltjes in Zeeland - iso 50 -  24 mm - f11 -10 sec.

Paaltjes in Zeeland - Karin de Bruin

Paaltjes in Zeeland  - iso 100 - 70 mm - f6,3  -30 sec.

Paaltjes in Zeeland - Karin de Bruin

Paaltjes in Zeeland - iso 50 - 70 mm - f11 - 1,3 sec.

Daarom dus dat ik echt al tientallen keren op dezelfde plekken heb gestaan. Met zonsondergang of gewoon overdag, een onderwerp van links of juist van rechts benaderd, een hoog standpunt of juist laag bij de grond. Ik merk dat, juist doordat ik mijn plekjes ken, ik beter weet waar ik moet zijn bij een bepaalde weersverwachting. En aangezien slecht weer niet bestaat ga ik gewoon bij elk weertype op pad. 

Slecht weer op de Brouwersdam - Karin de Bruin

Slecht weer op de Brouwersdam - iso 50 - 16 mm - f16 - 1/8 sec.

Slecht weer op de Brouwersdam - Karin de Bruin

Slecht weer op de Brouwersdam - iso 160 - 12 mm - f11 - 1/100 sec.

Slecht weer op de Brouwersdam - Karin de Bruin

Slecht weer op de Brouwersdam - iso 200 -16mm - f14 - 1/100 sec.

Als ik echt niet naar buiten kan, kruip ik lekker achter mijn pc en kan ik ook uren met fotografie bezig zijn. Lightroom beheers ik aardig, maar sinds ik Photoshop heb ontdekt wordt het buitenspelen verlengd naar uren binnenspelen. Ook hier moet ik filmpjes 10 x kijken, en de tips eindeloos herhalen op mijn eigen foto's. Vaak door het bewerken kom ik er achter dat ik een foto anders had moeten maken. Dus het leren gaat met het bewerken gewoon door.

Creatief 1 - Karin de Bruin

Creatief 1 - iso 50 - 150 mm - f32 - 1,3 sec.

Creatief 2 - Karin de Bruin

Creatief 2 - iso 200 - 70 mm - f8 - 1/4 sec.

Creatief 3 - Karin de Bruin

Creatief 3 - iso 200 - 70 mm - f16 - 0,5 sec.

Ik denk niet dat wat ik doe niet complex is, wel denk ik dat ik me dit een beetje heb eigen gemaakt waardoor ik misschien het idee heb dat ik het nu wel snap en behoefte krijg aan “meer” en “anders”. Misschien toch iets meer naar de stad, of juist het bos in. En dan ga ik gewoon weer tegen beginnersfouten aanlopen, en ga ik elke keer weer terug naar dezelfde plek, totdat ik ook daar niet alleen geniet maar ook daar fotos maak waar ik blij van word.

Rotterdam - Karin de Bruin

Rotterdam - iso 400 - 55 mm - f11 - 30 sec.

Rotterdam - Karin de Bruin

Rotterdam - iso 200 - 21 mm - f8 - 3,2 sec.

Kalmthoutse Heide - Karin de Bruin

Kalmthoutse Heide - iso 100 - 70 mm - f 11 - 1/4 sec.

Ik nodig je graag uit om eens een kijkje op mijn account te nemen. Als je vragen hebt over fotografie, een bepaalde foto, apparatuur, of je wilt eens mee met een workshop kustfotografie, ik reageer altijd, misschien deze kerstdagen iets minder snel dan normaal. Ik hoop dat ik je met mijn blog een beetje heb kunnen vermaken en wellicht heb kunnen inspireren eerst eens in je eigen omgeving op pad te gaan.  

 

Ik wens iedereen hele fijne dagen, een mooi en veilig uiteinde en een gezond en vooral fotografisch 2020.

 

Groet, Karin de Bruin (@karin.debruin) 

bottom of page