top of page
11.JPG

SCHOTSE
HOOGLANDERS

Nelleke Wallenburg

Met mijn camera op zoek naar Schotse Hooglanders….. Nadat ik een plek had gevonden waar ik deze fotogenieke beesten kon fotograferen, was het voor mij wachten op een prachtige morgen met mist rijp en zon. En zo liep ik het tweede weekend van Januari in de ijzige kou de hei op, en zag daar de kudde lopen in de mist. Een imponerend dier met grote horens en een roodbruine vacht die straalde in het zonlicht.

Schotse Hooglanders - Nelleke Wallenburg

Zo ontmoete ik op de heide, Dhr. van Dijk, hij vertelde mij dat de kudde in particulier bezit is van zijn schoonvader, en dat er een aantal vrijwilligers zijn die mee helpen met het verzorgen van de dieren. De Hooglanders worden dagelijks bijgevoerd, en houden de heide kort. Ze leven hier zomer en winter buiten en zijn erg geschikt om in te zetten in de begrazing op de hei.

Schotse Hooglanders - Nelleke Wallenburg

Het zijn runderen die zelden agressief zijn maar toch is het altijd opletten als ze onverwachts reageren. Het blijven wilde dieren daarom wordt er ook geadviseerd om altijd op 25 meter afstand te blijven. Ook kun je beter niet door de kudde heen lopen, het blijft hun territorium. Als ze wel te dicht bij je komen, blijf rustig en loop langzaam bij ze vandaan. Vaak zie je een reactie als er een kalf in de buurt is.

Schotse Hooglanders - Nelleke Wallenburg

De dieren zijn ook veelvuldig te zien in natuur en recreatiegebieden. Het dier komt van oorsprong vooral voor in het westen van Schotland en de eilanden voor de Schotse westkust. In Nederland grazen meer dan 1000 Schotse Hooglanders. Aan de horens is het verschil tussen een mannetje en vrouwtje goed te zien. Bij een koe steken de horens naar voren, en bij een stier krullen de horens naar boven.

111.JPG
Schotse Hooglanders - Nelleke Wallenburg

Fototips

 

Scherptediepte 

Kies voor een laag diafragma als je een portretfoto van het dier wilt maken, zodat de achtergrond vaag wordt. Hoe lager hoe vager.                                                                                                                  

 

Sluitertijd

De Hooglanders bewegen niet zo heel snel, en zijn niet zo actief, zodat je wel iets meer speling hebt met je sluitertijd. Let er wel op dat je de sluitertijd hoog genoeg zet zodat je de beweging van het dier wel kunt bevriezen. Wil je bijvoorbeeld de kalfjes fotograferen zet dan de sluiter een tandje hoger.                                                                                                         

 

Fotograferen met tegenlicht

Juist met tegenlicht kun je prachtige foto’s maken. Bij de Hooglanders zie je dan een randgloed wat de foto net even wat extra’s geeft. Het tekent de vorm van het dier mooi af en geeft een mooie scherpte diepte. Gebruik bij het tegenlicht met zonneharpen een maximale scherpte f11 zodat deze goed te zien zijn op je foto. Tegenlicht geeft de foto meerwaarde als je dit toepast. Wat een foto ook krachtig maakt bij het fotograferen van Hooglanders is de keuze voor een zwart/wit foto.

Schotse Hooglanders - Nelleke Wallenburg
Schotse Hooglanders - Nelleke Wallenburg
bottom of page