top of page

Turn the tide, birds around the North Sea

Sijmen Hendriks

Een fotoreis rond de Noordzee, op zoek naar vogels en de landschappen waarin zij leven: mijn project ‘Turn the tide, birds around the North Sea’. Sinds eind 2014 ben ik daar mee bezig. Ondertussen heb ik alle landen met een Noordzeekust bezocht, meestal meerdere keren. Engeland, Schotland, Orkney, Shetland, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en klein stukje Frankrijk. Het was een prachtige reis waarbij ik in schitterende natuurgebieden geweest ben. Maar bij een reis rond de Noordzee ontkom je er niet aan om ook minder fraaie gebieden te bezoeken en te fotograferen: industriegebieden, havens en steden. Van de reis rond de Noordzee is ondertussen ook een fotoboek verschenen. In het boek staan 180 foto’s. Hier een kleine selectie uit die 180 verhalen met de bijbehorende foto’s. 

Bontbekplevier - Texel, Nederland I Sijmen Hendriks

Bontbekplevier - Texel, Nederland

​

Eén van mijn meest dierbare foto’s is deze van een bontbekplevier: zo’n schitterende kleine vogel. Levend in weer en wind aan de kust. Deze bontbekplevier is gefotografeerd op Texel, op een stuk strand afgezet voor broedende dwergsterns en andere strandbroeders. En als je goed kijkt zie je blauwe en oranje plastic draden. Afval van netten uit zee. In één foto is het mooie én de bedreiging zichtbaar. 

Kanoeten - the Wash, Engeland I Sijmen Hendriks

Kanoeten - the Wash, Engeland

​

Het is eigenlijk onmogelijk om te zeggen wat ik de mooiste plek vond. Maar in ieder geval was één van de meest indrukwekkende momenten het vogelspektakel op de Wash in Engeland. De Wash is een waddengebied dat bij hoog water onderloopt en de vogels naar de kust drijft. Bij springtij, met extra hoog water, worden de vogels nog meer op een kluitje gedreven. Een fantastisch schouwspel volgt als die groep, die kan bestaan uit 60.000 vogels, vooral kanoeten op doortrek, het luchtruim kiest.

Zilvermeeuw - Dornoch, Schotland I Sijmen Hendriks

Zilvermeeuw - Dornoch, Schotland

​

Soms is het leven van een natuurfotograaf heel makkelijk. In 2017 waren we op weg waren naar Orkney en onderweg namen we een hotel in het Schotse stadje Dornoch. Tot onze verrassing hadden we vanuit de hotelkamer uitzicht op een nest met drie jonge Zilvermeeuwen. De kuikens zaten vooral te dommelen. Maar zodra een oudervogel opdook: grote opwinding, want etenstijd. De oudervogel braakte allerlei voedsel op en de drie kuikens verdrongen zich om het eten te bemachtigen. Nooit zo comfortabel het harde leven van zeevogels kunnen aanschouwen.

Jan-van-gent - Helgoland, Duitsland I Sijmen Hendriks

Jan-van-gent - Helgoland, Duitsland

​

In een boek met 240 pagina’s kon ik zo’n 180 foto’s kwijt. Dat lijkt heel veel, maar wanneer je vier en half jaar aan een project werkt, heb je natuurlijk nog veel meer foto’s. En voor een expositie is het nog moeilijker, dan moet je nog veel strenger schiften. Soms valt een foto af omdat die niet in het verhaal past, soms omdat je al genoeg papegaaiduikers of jan-van-genten hebt. En in mijn geval, als Nederlandse fotograaf, omdat je al genoeg foto’s hebt die aan de Nederlandse Noordzeekust gemaakt zijn. Deze foto van de doordringende blik van een jan-van-gent op het Duitse Noordzee-eiland Helgoland viel af.

Maanlicht - Mousa Sound, Shetland I Sijmen Hendriks

Maanlicht - Mousa Sound, Shetland

​

Wel gezien, gehoord en geroken, maar jammer genoeg niet gefotografeerd: Stormvogeltjes op Mousa, Shetland, Deze kleine zeevogels broeden in een prehistorische toren en in stenen muurtjes. Pas als het donker wordt komen ze terug van zee. Voordat ze hun broedende partners op het nest aflossen, vliegen ze rond de toren. Helaas is het onmogelijk, vanwege gebrek aan licht, om foto’s te maken van dit moment. Boven zee was het maanlicht te zien, terwijl achter mij de stormvogeltjes af en aan vlogen. 

Grote mantelmeeuw - Hanstholm, Denemarken I Sijmen Hendriks

Grote mantelmeeuw - Hanstholm, Denemarken

​

Een grote mantelmeeuw op zoek naar restjes voedsel op een Deense trawler in de havenstad Hanstholm. De foto laat het aanpassingsvermogen van vogels zien en ook hun overlevingsdrang. Een grote schijnwerper op de boot zette de mantelmeeuw in warm licht op een koude en grijze december middag. 

Calais, Frankrijk I Sijmen Hendriks

Calais, Frankrijk

 

Ik heb heel veel moois gezien rond de Noordzee. Helaas staat het vogelleven en de natuur rond de Noordzee onder grote druk door menselijke activiteiten: scheepvaart, visserij, woningbouw, windmolenparken, plastic vervuiling, dijken en dammen, toerisme, industrie en opwarming van het  zeewater door klimaatverandering. Al die factoren leiden tot het verdwijnen van leefruimte, tot voedselschaarste en uiteindelijk tot verminderd broedsucces. Het is dan ook de hoogste tijd dat er meer gebieden op en rond de Noordzee worden aangewezen als beschermd natuurgebied. Hoogste tijd dat er minder gevist wordt en dat er minder plastic in zee verdwijnt. 

Turn the tide - Sijmen Hendriks

Turn the tide!

 

Dank je wel voor je aandacht. Een reactie en/of vraag kun je plaatsen in het reactievenster. 

 

Klik op de cover van mijn fotoboek "Turn the tide' voor meer info en/of bestellen.  

​

Voor meer informatie over het project, over mij en over mijn werk: http://sijmenhendriks.com

 

Fijne dag, Groet Sijmen Hendriks

bottom of page