Jonge keizerspinguïns - Otto Plantema

Around the World for Albatrosses and Penguins

Otto Plantema

In mijn studententijd in de jaren ’70 ondernam ik in de lange zomervakanties kampeertrips, alleen of met mijn vrouw en een paar vrienden, met gedroogd voedsel en een rugzak naar Lapland, IJsland, en later (in die tijd) lastige onbekende arctische bestemmingen als Spitsbergen en Groenland.

 

In vogeltijdschriften en de krant, deed ik hier verslag van, samen met een paar zwart wit foto's. In 1978 volgde de Himalaya en de Falklands (bij Patagonie),  met grote albatros kolonies en 5 van de 18 pinguïnsoorten. Een ongelofelijke ervaring om te kamperen naast kolonies van duizenden pinguïns (en albatrossen). Onbekende verten, pure onbedorven natuur en natuurlijk de bijzondere vogels.

 

Ik heb het vogelvirus meegekregen van mijn vader. Geleidelijk kwam het idee om alle albatros- en pinguïnsoorten in hun broedgebied te bestuderen. Uiteindelijk resulteerde dit in 2 boeken: in 2019 “Around the World for Albatrosses” en in 2020 “Around the World for Penguins”. Een ode aan beide soorten met gedetailleerde beschrijvingen van alle soorten, “where to see” en aandacht voor bedreigingen/bescherming.

Groep koningspinguïns - Otto Plantema

Groep koningspinguïns voor zonsopgang

Veel mensen denken bij pinguïns aan ijs. Dat heeft zeker te maken met de fantastische films van David Attenborough over Antarctica en de Franse film  “The march of the Penguins”  over het bizarre broedgedrag van de keizerspinguïns in de antarctische winter bij 50 graden onder nul. Vier van de 18 pinguïnsoorten leeft op Antarctica. De meeste pinguïns leven echter op koele eilanden in de zuidelijke oceanen. Uitzondering is de tropische Galapagos Pinguin, de meest bedreigde soort met een sterk wisselende populatie. Momenteel schat men die op 750 paren.

Grote albatros - Otto Plantema

Grote albatros, over de eindeloze Southern Ocean

De bedreigingen voor pinguïns en albatrossen zijn divers. De commerciële visserij is voor vrijwel alle albatros soorten een probleem; tienduizenden vogels verdrinken aan vishaken van trawlers.  Commerciële visvangst bedreigt zeker 5 soorten pinguïns. Vissers voor de kust van Zuid Afrika hebben de enorme kolonies Afrikaanse pinguïns gedecimeerd, van de 2 miljoen paren in 1920 zijn er  nog 20.000 paar over en de aantallen blijven snel dalen, ondanks beschermingsmaatregelen. Een ijsgebonden soort als de keizerspinguïn, die op zeeijs broedt,  verdwijnt (samen met het zeeijs in voorjaar) als de gemiddelde temperatuur 3 graden toeneemt, maar zo ver is het nog niet.

Jonge keizerspinguïns - Otto Plantema

Jonge keizerspinguïns

De  meeste soorten broeden op zeer moeilijk te bereiken onbewoonde eilanden, zodat goede planning belangrijk is. Dit geldt zeker voor  de keizerspinguïns.  Alleen zware ijsbrekers zijn in staat door het 2 meter dikke winterijs te breken in het vroege voorjaar als de jongen opgroeien in de kolonies op het zeeijs. Ik heb 2x mee mogen varen op de Kapitan Klebnikov, een iconische supersterke Russische ijsbreker. Momenteel wordt de Klebnikov weer ingezet voor support aan de Russische olie en gas platforms in Noordpoolgebied. Een kolonie van duizenden keizerspinguïns met jongen is een onvergetelijke beleving.

albatros kolonie - Otto Plantema

De grootste albatros kolonie op het zuidelijk halfrond, Steeple Jason Island

Een verblijf van een week, met een Amerikaanse vriend en een lokale vogelringer op het onbewoonde Steeple Jason, een van de eilanden van de Falkland Archipel, was spectaculair. We hadden met enige moeite een vergunning gekregen voor een week, en werden met een gecharterde vissersboot na een bootreis van 6 uur gedropt op de hoge rotskust met het voedsel en de fotospullen. We hadden het eiland voor ons zelf, samen met 200.000 paar wenkbrauw albatrossen

Laysan Albatros op Midway Atoll - Otto Plantema

Laysan Albatros op Midway Atoll

Midway Atoll, gelegen tussen Japan en Hawaii in de Pacific, met de grootste albatroskolonie in de wereld  (circa 500.000  paren Laysan Albatrossen) is sinds 2012 niet meer open voor het publiek. Ik was in 2010 een van de laatste vogelaars met een toegang voor een week, met het bezoek aan de keizerspinguïns kolonies  mijn mooiste vogel ervaring. Op het eiland verblijven nu alleen nog een handvol Amerikaanse onderzoekers.

Geeloogpinguin op Enderby Island - Otto Plantema

Geeloogpinguin op Enderby Island, ten zuiden Nieuw Zeeland. broedt in dicht struikgeas (Rata forest).

De enorme ecologische diversiteit binnen de pinguïn familie met 18 soorten kent vrijwel niemand. Er zijn antarctische en tropische soorten; soorten die op ijs broeden maar er zijn ook 2 schuwe soorten die in Nieuw Zeeland, in dicht regenwoud broeden onder bomen. De dwergpinguïn is een nachtdier, meet 25-30 cm en weegt maar 1-1,5 kg, met recht een dwerg tov de stoere keizerspinguïn  (40 kg en 130 cm hoog) .

Dank je wel voor je aandacht. Klik hieronder op de cover van mijn boeken voor meer info en/of bestellen.  

Fijne dag, Groet Otto

Around the world for penguins - Otto Plantema
Around the world for penguins - Otto Plantema
Boek - Around the world for penguins - Otto Plantema
Around the world for albatrosses - Otto Plantema
Around the world for albatrosses - Otto Plantema
Around the world for penguins - Otto Plantema
Around the world for penguins - Otto Plantema
Boek - Around the world for albatrosses - Otto Plantema
Around the world for albatrosses - Otto Plantema
Around the world for albatrosses - Otto Plantema