top of page
IMG_4286 (1).PNG

Ig_discover_holland    Hilde Bouwers

Voorwoord - Peter Haitsma

 

Gefeliciteerd met je feature ... wat ... hoe ... hebben ze mijn foto ...? Grote verbazing en veel vragen toen ik dit bericht op Instagram ontving. Er was voor het eerst van mij een foto geselecteerd door een hub. Ik schakelde meteen mijn hulplijn in. Mijn tienerdochter keek mij zeer verbaasd aan. 'Wat, hebben ze een foto van jou ge-repost' Ze begon heel hard te lachen. 'Tja, moet ik nu iets doen?' was mijn enthousiaste reactie.

Deze feature motiveerde mij een paar jaar geleden enorm. Na deze eerste keer volgde er meer en leerde ik stap voor stap hoe Instagram werkt. Ik maakte kennis met vele Instagrammers en meerdere hubs. Ik bewonder hun passie en liefde voor fotografie. 

 

De eerste zoen, het eerste biertje, hoeveel er daarna nog volgen, de eerste keer blijft altijd speciaal. Toen ik besloot om een hub uit te nodigen voor een blog hoefde ik niet lang na te denken en vroeg 'mijn ontdekker' Hilde Bouwers. Zij ging de uitdaging aan en schreef deze leuke blog over ig_discover_holland.  Zij vertelt over haar passie voor fotografie en hoe een hub werkt.  Afgewisseld met een negental prachtige Discover Holland foto's. 

 

Veel lees- en kijkplezier,

Groet Peter

Starten van een nieuwe hub

 

In 2015 vroeg Bart Wutun mij of ik zin had om een nieuwe hub te starten. Bart was al founder van een paar hubs ig_discover_ : onder meer ig_discover_petal en wildlife _nature. Van Bart mocht ik zelf bepalen wat het thema van de hub werd.

 

Mijn interesse ging uit naar iets met water of Nederland in het algemeen. Er waren toen nog maar een paar Nederland-hubs. De keuze viel op Nederland en de naam werd ig_discover_holland. Ik heb er een logo bij gemaakt en zo zijn we  gestart.

 

Graag wilden we ons met ig_discover_holland onderscheiden en dat deden we door iets over de plek waar de foto gemaakt is te vertellen. Ik heb zelf zo al heel veel geleerd over ons prachtige land en van volgers krijg je soms leuke reacties.

Zo kreeg ik eens een reactie van iemand, die een feature had gekregen, dat ze de info over haar woonplaats zo leuk vond en dit allemaal zelf niet eens wist. Ja,  eigenlijk zijn we een  informatieve hub.

 

De eerste jaren  deed ik alles in mijn eentje, maar heb er later (mede om gezondheidsredenen) andere moderators bij gezocht. Inmiddels hebben we een leuk team van 8 personen.

Ten Vorsel, Noord Brabant - Anita van der Krieken

Fotograaf Anita van der Krieken

(ig account avdk1972)

 

Ten Vorsel, Noord Brabant

 

Ten Vorsel is een landgoed van 230 ha ten zuiden van Bladel, in de  provincie Noord-Brabant. Het landgoed ligt aan weerszijden van de Aa of Goorloop. Omstreeks 1100 is het ontstaan en was bezit van de Abdij van Postel die in 1138 als priorij door de Abdij van Floreffe werd gesticht en die in 1173 al een boerderij op Ten Vorsel bezat. 

Ten Vorsel bestaat uit akkers en weilanden, en stukken loof- en naaldbos.

Kiekkaaste Niew Statenzijl - Klaas de Vries

Fotograaf Klaas de Vries 

(ig account klaa586)

 

Kiekkaaste Niew Statenzijl

 

Bij Nieuwe Statenzijl staat de vogelkijkhut de Kiekkaaste. Deze bevindt zich een eind de kwelders in en biedt uitzicht over het kwelder-, slikken- en wadgebied van de Dollard. Het Marcelluspad ernaartoe bestaat grotendeels uit plankieren en kan bij zeer hoge waterstand onbegaanbaar zijn.

Het gehucht ligt op 150 meter afstand van de grens met Duitsland. Vanaf de dijk kun je kijken tot aan de havens van Emden en Delfzijl.

Waverhoek - Ed van Diemen

Fotograaf Ed van Diemen

(ig account edvandiemen)

 

Waverhoek

 

De Waverhoek is een 60 hectare groot moerasgebied in de Polder Groot-Mijdrecht in de provincie Utrecht 

tussen Botshol en Waverveen. Het natuurgebied  bestaat uit een gedeeltelijk afgegraven polder die voor een groot deel onder water staat. Er zijn veel vogels te vinden, waaronder de lepelaar.

Selecteren van foto's

 

Wij plaatsen drie foto's per dag, meestal verdelen we dit over de dag. Om te worden geselecteerd moet een foto voldoende kwaliteit hebben. Een mooie compositie en juiste belichting is belangrijk. Een scheve horizon of een uitgebeten zon voorkomen een feature! Een foto mag bewerkt zijn maar soms worden foto's teveel bewerkt en dat doet afbreuk aan de foto.

Een fotograaf kan slechts 1 feature per week krijgen, waardoor meer mensen een kans maken . Wij proberen verschillende foto’s te laten zien van ons land, we wisselen dus af met architectuurfoto‘s,  landschapsfoto’s, natuurfoto’s of soms macrofoto’s. Portretfoto’s passen niet zo bij onze hub. Het is een voorwaarde dat de fotograaf de locatie vermeld bij de foto, zodat we over die locatie iets kunnen vertellen. Die informatie  vinden we meestal op Wikipedia.

 

Hoe lang het duurt om een foto te plaatsen hangt van een paar verschillende dingen af. We proberen van tevoren een aantal foto’s te selecteren, die eventueel in aanmerking komen voor een feature. Onze hastag wordt (gelukkig) veel gebruikt, dus hier gaat best wel wat tijd inzitten.  

Dan gaan we op zoek naar informatie over de locatie van de foto of iets over de foto zelf. Deze info zetten we in een template en dan  plaatsen  we in een paar minuten  de foto inclusief een story op ons account. 

Lambertschaag - Linda

Fotograaf Linda

(ig account vlinderlin)

 

Lambertschaag (West-Fries: Lambertskaag) is een dorp in de gemeente Medemblik, in de provincie Noord-Holland. Voordat de huidige polder 

Wieringermeer ontstond lag Lambertschaag aan de Zuiderzee.

Roegwold - Wilco van der Laan

Fotograaf Wilco van der Laan

(ig account wilcovanderlaanfotografie)

 

Roegwold

 

Ten oosten van Groningen ligt 't Roegwold, een gebied met oude natuur én steeds meer nieuwe natuur. Landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden worden hier heringericht. 

 

In de Westerpolder heeft de eentonige grasmat al plaatsgemaakt voor een ruige bodem. Hier komen nu mooie bloeiers voor als goudknopje en rietorchis, en vogelsoorten als de roodborsttapuit en kleine karekiet. 

 

In Ae’s Woudbloem is een gevarieerd landschap ontstaan met gras en struwelen, lage plassen en hoger gelegen zandkoppen. De rietmoerassen van Tetjehorn herbergen vogelsoorten als baardmannetje en porseleinhoen. De komende jaren wordt ook het Dannemeer aangepakt. Hier komen bossen, open water en graslanden vol kruiden.

Loenermark - Niels Barto

Fotograaf Niels Barto

(ig account nielsbarto)

 

Loenermark

 

De Loenermark is een heuvelachtig natuurgebied met bossen en heidevelden op de Veluwe in de  gemeente Apeldoorn.

 

Op de Loenermark leeft een grote populatie wild zoals reeënwilde zwijnen en edelherten. Het is een belangrijk gebied voor de das. Van de reptielen verdient de gladde slang vermelding. Bijzondere vlinders zijn het tweekleurig hooibeestje en de bosparelmoervlinder. Uniek is het grote aantal groentjes, een vlinder die op de rode bosbes leeft. Op de heide leven de nachtzwaluw en de geelgors. In het bos vindt men de zeldzame spechtensoort de draaihals.

Motiverend en inspirerend 

 

Zelf ben ik een amateurfotograaf en vind het gewoon leuk om dingen vast te leggen die op mijn pad komen. Ik selecteer met veel plezier de foto's. Het is fijn om andere fotografen in het zonnetje te zetten en het is leuk om zoveel mooie foto’s te mogen bekijken van ons mooie Nederland.  Wanneer ik een tijdje niet zo actief ben met mijn eigen fotogalerij, en ik zie al dat moois voorbijkomen op de hastag van ig_discover_holland, inspireert mij dat om weer eens op pad te gaan met mijn camera. 

Molen de Vlinder, Deil - Alex Riemslag

Fotograaf Alex Riemslag

(ig account alexriemslagphotography)

 

Molen de Vlinder, Deil

 

De molen De Vlinder is een in 1913 langs de Linge 

gebouwde windmolen op de plaats van de afgebrande wipkorenmolen. De molen staat in Deil aan de Appeldijk 4, in de  provincie Gelderland.

De molen wordt nog gebruikt voor het malen van graan. Het opluien (ophijsen) van het maalgoed gebeurt met een sleepluiwerk.

Empese en Tondense Heide - Michel Schoneveld

Fotograaf Michel Schoneveld

(ig account michel_schoneveld)

 

Empese en Tondense Heide 

 

De Empese en Tondense heide is een 260 hectare groot natuurreservaat van Natuurmonumenten in de buurt van de dorpjes Empe en Tonden in de IJsselvallei in de  provincie Gelderland

 

De dorpjes Empe en Tonden liggen in de buurt van dit natuurgebied, vandaar de naam Empese en Tondense Heide. Een weids en waterrijk gebied, met diverse vennen. Om het toegankelijk te maken, werd er een vlonderpad aangelegd. In voorjaar en zomer is het gebied op zijn mooist. Korenbloemen en Spaanse ruiters kleuren langs de wandelroute blauw en paars. En waar bloemen zijn, zijn insecten. Zo mooi!

 

Opvallende zoogdieren op de Empese en Tondense heide zijn reehaasvos en das.

Loonse en Drunense Duinen - Maria van der Hoofden

Fotograaf Maria van der Hoofden

(ig account mariavanderhoofden)

 

Loonse en Drunense Duinen

 

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge 

zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij.

Bedankt

 

Wat ik erg jammer vind dat door het algoritme van IG niet iedereen de prachtige foto's en info van onze features ziet. Maar we hopen dat mensen toch ons account weten te vinden en de foto’s van de winnaars liken en eventueel van een reactie  voorzien.

 

Bij deze wil ik iedereen die ons volgt en/of onze hastag gebruikt bedanken. Jullie foto's verwonderen, inspireren en motiveren ons en alle kijkers.  Ook wil ik alle teamleden van Discover Holland bedanken voor hun inzet. 

 

Wil je een kans maken op een feature bij ig_discover_holland, volg ons en tag  je foto met vermelding van plaats op #ig_discover_holland.

 

Dank je wel voor je aandacht. Een reactie en/of vraag kun je plaatsen in het reactievenster onder de slideshow. In de slideshow zie je een kleine impressie van de meer dan vijftig blogs van team Boeksz en hun gasten. Zij bloggen over fotografie, verbeelding, fotoreizen, natuur, foto tips, gedichten en het leven zelf!

Vriendelijke groet,

Hilde

bottom of page