top of page
Een beeld zegt vaak ... - Nelleke Wallenburg

  Eén beeld zegt vaak ...    Nelleke Wallenburg

Eén beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden

 

Nu het ‘nieuwe normaal’ wat is gaan wennen, vlogen de maanden mei en juni aan mij voorbij. Het woord saai kwam niet in mijn woordenboek voor. Ik was vooral druk met fijne ochtendwandelingen met mijn camera, en genoot van de mooie Veluwe tijdens het gouden uurtje, en ook van de met dauw bedekte landschappen met bloeiende veldbloemen. Soms moet je ook wel eens geluk hebben om net op de goede plek te zijn en op het juiste moment. En als je dan zo'n momentje hebt kan je dag niet meer stuk. Ook had ik een hele bijzondere morgen. Ik wandelde rond en zag iets bewegen ... . Ik vergat bijna te ademen toen mijn ogen mij rechtstreeks naar allerschattigste babywelpjes leidde ... .Een moment dat ik nóóit zal vergeten! Het waren vijf welpjes die ik zag spelen met elkaar. Ik probeerde te fotograferen maar heb eigenlijk alleen maar genoten van het moment. Een vos met 5 welpjes die op het vossenhol aan het spelen waren, en dat gewoon in het wild op de Veluwe. De keren daarna dat ik de vosjes bezocht, was ik wat rustiger en kon gewoon wachten tot de welpjes hun show kwamen opvoeren, zodat ik ze kon fotograferen. Hieronder een aantal foto’s van mijn wandelingen op de Veluwe.

Foto Tip - Nelleke Wallenburg
Foto Tip - Nelleke Wallenburg
Foto Tip - Nelleke Wallenburg

Inspiratie en Creativiteit 

 

Het kan best zijn dat jouw inspiratie niet goed op gang komt, en probeer dan te bedenken wat jouw inspiratie geeft en ga juist daar naartoe. Ga op je gevoel af en ontdek nieuwe plekken. Juist ook door met anderen te praten kun je weer helemaal in je flow komen. Inspiratie krijgen door met fotovrienden te sparren kan goed werken. Vertel waar je mee bezig bent en geef eerlijk toe als je een beetje vast zit. Soms kunnen bepaalde ideeën je triggeren om een richting op te gaan die je zelf niet had bedacht. Alleen al de insteek die iemand anders oppert kan ervoor zorgen dat jij weer overloopt met ideeën.

Foto Tip - Nelleke Wallenburg

Een beetje geduld ... 

 

Bij natuurfotografie ben je afhankelijk van de natuur en omstandigheden. Denk hierbij aan het weer of het licht of een dier dat niet meewerkt. Daarom moet je ook veel geduld hebben, en niet opgeven. Je moet ervan houden om de tijd te nemen en kunnen omgaan met de omstandigheden van de natuur. Het kan gebeuren dat je thuiskomt met geen één goede foto, maar je hebt wel weer genoten van de natuur en buitenlucht.

Foto Tip - Nelleke Wallenburg

Probeer alle knopjes uit

 

Ben je tijdens het fotograferen af en toe nog bezig met het nadenken over je instellingen? Over hoe je ook alweer die onscherpte het beste krijgt of waarom het niet lukt om je foto goed te belichten? Je kunt pas écht goed aan de slag met je creativiteit als je de techniek van je camera goed beheerst. Probeer dus alle knopjes uit, zie wat de effecten zijn, en blijf oefenen tijdens andere omstandigheden. Op die manier kun je na verloop van tijd al je focus leggen op de foto die je wilt maken en niet meer bezig zijn met het nadenken over de technische kant.

 

De natuur fotograferen is natuurlijk een heel breed begrip en hieronder vallen nog weer allerlei soorten fotografie. Op het internet valt genoeg te vinden over dat wat jij wilt fotograferen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld “motion blur” fotografie.

Foto Tip - Nelleke Wallenburg
Anker 1

Wat is motion blur?

 

Motion blur is dat je de beweging van de natuur in beeld brengt. De waaiende takken met bladeren, de wolken in de lucht, het opstuivende zand. Hoe maak je hier een foto van ... Om beweging in bijvoorbeeld een bos te krijgen, zet je de camera op statief, en kies je een sluitertijd van 1/15 sec. en beweeg je de camera. Meestal ben ik vooral bezig om alles juist scherp op de foto te zetten. Maar dit is een mooie inspiratie om meer met beweging in foto's te doen, en eigenlijk geeft beweging vaak wel wat extra aan een foto. In de praktijk is het wel een uitdaging om met goede resultaten thuis te komen.

Foto Tip - Nelleke Wallenburg

Is de Mstand echt zo moeilijk?

​

Veel beginners kijken met ontzag naar de M-stand op hun camera. Maar is deze Mstand echt zo moeilijk? In de In de M-stand regel je zelf je diafragma en sluitertijd. Als je snel wilt variëren met de belichting, dan gaat dat in de M-stand snel. Je kijkt daarbij naar de lichtmeter in je zoeker, als deze op nul staat dan heb je theoretisch de goede belichting die de camera aangeeft, althans, wat het belichtingssysteem van de camera aangeeft. Als je braaf volgt wat de camera je opdraagt, wil dat niet zeggen dat het tot betere foto’s leidt. Wil je creatievere foto’s dan technisch goed belichte foto’s? Dan kun je hiervan afwijken en zelf eens uitproberen om eens iets onder of over te belichten. Zet dan ook de belichting in je menu op centrumgericht of spotmeting.  Zie ook mijn blog: https://www.boeksz.com/geen-licht-geen-foto-nelleke

 

Daarbij hou je de ISO zo laag mogelijk als je goed licht hebt en test uit bij welke hoogte je ruis krijgt. Buiten gebruik ik 100, binnen 400 en als het donker wordt ga ik zo hoog als mogelijk is zonder ruis te krijgen. De hoeveelheid ruis die acceptabel is verschilt per keer. Op donkere onderwerpen zie je ruis beter en sommige camera’s kunnen een hoger cijfer prima aan.

 

Reminder

​

• Hoeveel licht heb je? Genoeg licht? Houd je ISO-waarde zo laag mogelijk.

​

• Wil je beweging in je foto’s? Nee? Houd je sluitertijd op of boven het aantal mm van je lens.

​

• Wil je een onscherpe achtergrond? Gebruik dan een laag cijfer voor je diafragma.

Foto Tip - Nelleke Wallenburg

Fijne zomerdagen

 

Hopelijk heb je weer wat bruikbare tips gelezen. Ik wens je fijne zomerdagen toe. Tot de volgende keer!

Lieve groet Nelleke (insta: nelleke_w)

bottom of page