top of page

De beste sluitertijd kiezen   Nelleke Wallenburg

Sluitertijdvoorkeuze stand  

 

Voor iedere fotograaf is “het schrijven met licht” het belangrijkste onderdeel van de fotografie. Te donkere belichting levert weinig detail op en verdwijnt in een zwarte kleur. Overbelichting levert vaak te lichte foto’s op en verdwijnt in een witte kleur. Daarom is het van belang dat de ingebouwde belichtingsmeter in je zoeker in de meeste gevallen op nul moet staan. Er zijn uitzonderingen zoals bij sneeuw, dan is het beter om iets over te belichten zodat je geen blauwe kleur krijgt.

 

In dit blog wil ik de sluitertijd behandelen en dan voornamelijk de half automatische stand van je camera. De ’S’ (Shutter) stand bij Nikon en de ‘TV’(Time value) stand bij Canon. Dit wordt de voorkeuze sluiterstand genoemd.

 

Deze stand is handig als je wilt voorkomen dat een bewogen beeld, ook bewogen in beeld komt, en aan te raden als je meer controle wilt krijgen over een foto met beweging. Bij deze voorkeuze stand heb jij de controle over de gekozen sluitertijd en ISO en past de camera het diafragma zelf aan.

Ingebouwde belichtingsmeter.jpg

Ingebouwde belichtingsmeter

De sluitertijd bepaalt het licht wat er door de sensor valt. Het bepaalt ook de beweging in je beeld.

 

Je kunt je sluitertijd op 2 manieren instellen. De M stand of de voorkeuze sluiterstand. (Nikon S of M - Canon Tv of M.) Deze beide standen kun je voor een lange sluitertijd gebruiken, mits je een langere sluitertijd wilt dan 30 sec, dan zet je de camera op de M stand, waar je in Bulb kunt fotograferen.

 

Bulb is een speciale instelling voor lange sluitertijden. De langste sluitertijd die je op de normale manier kan instellen, is 30 seconden. Je kunt met lange sluitertijden creatieve fotos maken, denk aan lichtstrepen van auto’s, bewegende wolken, water wat glad wordt of dat het water op mist gaat lijken.

Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg

10 sec. ISO 100 TV/S stand   

8 sec. ISO 100 TV/S stand

Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg

Instellingen camera                   

 

Als je kiest voor een veilige optie voor de sluitertijd kun je de S of TV stand gebruiken. Je hoeft hierbij alleen de sluitertijd in te stellen, door aan het wieltje te draaien en het diafragma past zich automatisch aan.

Kijk wel naar de instellingen van de ISO. Het is zeker in het begin handig om deze op automatisch te zetten. Later als je er wat handiger mee bent kun je deze handmatig instellen.

 

Je kunt in de TV of S stand ook minnen en plussen, zo kun je naar eigen smaak een belichtingscorrectie aanpassen. Het minnen en plussen heb ik ook uitgelegd in het blog waar ik de diafragma voorkeuzestand heb besproken.

Bevroren beeld

 

Als je een foto wilt maken zonder beweging in de foto zal je een korte sluitertijd moeten gebruiken.

Dit noemen ze een bevroren beeld.

Anker 1
Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg
Bevroren beeld - Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg
Bevroren beeld - Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg

Bevroren beeld versus beweging in je beeld

 

Als je beweging in je foto wilt, gebruik je een lange sluitertijd!

Bevroren beeld TV/S stand      

Bevroren beeld - Nelleke Wallenburg

Beweging in je beeld TV/S stand    

Beweging in je beeld - Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg
Tabel Sluitertijd

In de tabel kun je zien welke sluitertijd je moet instellen voor een foto met beweging. Let er wel op hoe sneller de beweging is hoe hoger je de sluitertijd moet zetten.

 

Als je vogels wilt fotograferen zit je toch gauw op een sluitertijd van 1/1000ste.

 

Op de foto van de eenden hieronder, zie je ook de onscherpte op de eerste foto die gemaakt is met een sluitertijd van 1/500ste.

1/500 sec. S/TV Stand     

1/500 sec. S/TV Stand  - Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg

1/1250 sec. S/TV stand

1/1250 sec. S/TV stand  - Sluitertijdvoorkeuze stand - Nelleke Wallenburg

Snelheid vastleggen met Panning

​

Iets moeilijker is het maken van een foto bij lange sluitertijd is het meetrekken van het onderwerp.

Je vervaagt de achtergrond terwijl je het onderwerp bevriest. Het onderwerp volgen met je camera. Dit heet panning. Hoe langzamer het onderwerp voorbij komt hoe langer je de sluitertijd moet zetten.

 

Begin bijvoorbeeld om te oefenen eerst een draaibeweging te maken, door met het onderwerp mee te gaan. Draai vanuit je heup met het onderwerp mee.

Daarna ga je oefenen met de sluitertijd. Zet eerst de sluitertijd niet zo lang open op ongeveer 1/10 of 1/15 sec om te oefenen.

Als dat gelukt is kun je de sluiter meer open zetten. Handig is om tijdens de draaiing je ontspanknop in te drukken. Meestal is een sluitertijd van 1/8 al voldoende om een mooi beeld te krijgen.

1/13 sec, ISO automatische stand, TV/S stand

1/13 sec, ISO automatische stand, TV/S stand - Nelleke Wallenburg

Creatief met licht

Anker 2
Creatief met licht en appel - Nelleke Wallenburg

Bij deze foto heb ik met de zaklamp van mijn mobiel een beweging rond de appel gemaakt. Doordat de sluiter dan open blijft staan, krijg je beweging in je beeld.

 

Ik heb gebruik gemaakt van mijn statief en de time-ontspanner. Ik heb de ISO hier op 100 gezet, en op S/TV Stand. De sluitertijd op 8 sec. en een belichtingscompensatie van +3 toegepast. (De uitleg van plussen en minnen staat beschreven in het diafragma blog).

Lichtstrepen

 

Lichtstrepen toepassen kun je bij verschillende dingen doen, zoals het spelen met een zaklamp, of lichtstrepen van autolampen. De strepen geven een bijzonder effect aan de foto.

 

Voor het fotograferen van autolampen zoek je een drukke plek op waar veel verkeer is. Je kijkt naar een goede compositie. Je hebt een stevig statief nodig, eventueel een afstandsbediening en zorgen voor genoeg accubatterijen. Als je een touchscreen hebt op je camera is het handig om daarop scherp te stellen. Je spiegel wordt dan automatisch opgeklapt zodat je daar ook geen trilling van hebt als je een foto maakt. Je kunt ook gebruik maken van de timer-opname als je geen afstandsbediening hebt.  

 

Je kunt de camera op de tv stand zetten want lichtstrepen kun je al bereiken met een sluitertijd van 2 tot 30 seconden. Je zult waarschijnlijk wat aan je belichtingscompensatie moeten doen, want de camera zet je ISO waarschijnlijk te hoog.

Het is even oefenen en uitproberen, want een te lange sluitertijd geeft weer teveel hooglicht. Het diafragma past zich automatisch aan, maar let er op dat deze wel op minimaal f16 staat. Dit is nodig om een scherpe foto te krijgen. Lichtstrepen fotograferen is niet moeilijk. Door een beetje met je instellingen te spelen, zal je zien dat het al snel lukt.

M stand sluitertijd 50 sec. F16 ISO 100

M stand sluitertijd 50 sec. F16 ISO 100 - Nelleke Wallenburg

Als je de sluitertijd tot 30 sec. onder de knie hebt kun je ook fotos gaan maken in de Bulb stand. Deze stand kun je gebruiken bij een sluitertijd vanaf 30 sec. Dit is mooi bij bijvoorbeeld avondfotografie of de sterrenhemel. Dan wordt de camera ook op de M stand gezet, waar ik later in een ander blog nog een keer op terug kom.

Gastblogger

Op Instagram zie ik prachtige foto’s voorbijkomen. Dit is voor mij een reden dat ik af en toe een gastblogger wil uitnodigen die een aantal foto’s wil toelichten die zelf door hem/haar gemaakt zijn. Omdat ik in dit blog de sluitertijd bespreek, dacht ik gelijk aan Martine de Groot………..

 

Mijn naam is Martine de Groot, op Instagram beter bekend onder de naam @mytruecolours.

Ik ben met fotografie begonnen toen ik na een moeilijke periode in mijn leven hoorde over Instagram. Ik besloot een account aan te maken en had een volger die voornamelijk aan nachtfotografie deed. Ik vond dat zo mooi, maar wist zelf niet hoe ik dat moest doen. Ik wist niks over sluitertijd, diafragma en ISO.

 

Door persoonlijk contact met andere instagrammers ben ik hierover gaan lezen en ben het gewoon gaan uitproberen. Nachtfotografie en lange sluitertijden bleken mij te liggen, want je kunt rustig de tijd nemen en nadenken over de instellingen om een foto te maken en verschillende sluitertijden uit te proberen om het gewenste resultaat te bereiken. Geen gehaast, geen stress. 

Beatrixkwartier - Martine de Groot

Beatrixkwartier

 

Deze foto van het Beatrixkwartier bestaan uit twee samengevoegde foto's. De lichtstrepen komen van metro's die langsrijden. Door de langere sluitertijden, krijg je geen "bevroren"metro te zien, maar alleen de strepen van de metro's.

 

Bij de eerste foto ging de metro op het eerste spoor langs. Die foto heb ik genomen met een sluitertijd van 8 seconden. Bij de tweede foto reed de metro op het tweede spoor langs en die foto is genomen met een sluitertijd van 13 seconden.

 

Later heb ik de twee foto's samengevoegd in Photoshop waardoor het net lijkt of twee metro's elkaar precies op dit punt passeren. 

Kralingse Plas - Martine de Groot

Kralingse Plas

 

Bij deze foto van de Kralingse Plas in Rotterdam heb ik een sluitertijd van 8 seconden gebruikt om het wateropvlak helemaal glad te krijgen. Indien ik een kortere sluitertijd had gebruikt, dan had je wat rimpels gezien in het water.

Scheveningen - Martine de Groot

Scheveningen

 

Tijdens het vuurwerkfestival in Scheveningen heb ik deze foto gemaakt. Hier heb ik een sluitertijd van 4 seconden gebruikt. Langer dan 4 seconden kun je bij het fotograferen van vuurwerk beter niet doen, want anders zie je de details van het vuurwerk niet en krijg je een groot wit vlak op je foto.

Tot de volgende keer

 

Ik wil Martine dan ook hartelijk bedanken dat ze deze prachtige foto’s en tips met ons wilde delen. De eerste creatieve foto met lichtstrepen, de tweede met een mooie zonsondergang bij de Kralingse plas. En als derde een spetterende foto van het vuurwerk in Scheveningen. Meer foto’s zijn uiteraard te zien op @mytruecolours   

 

Hopelijk heb je weer wat bruikbare tips gelezen, en tot de volgende keer!

 

Liefs Nelleke.  

Instagram @nelleke_w                      

bottom of page