top of page
foto 10 DSC05986-Edit-6.jpg

I N F R A R O O D

F O TO G R A F I E

Anders Fotograferen - Arno van der Poel

Anders fotograferen    Arno van der Poel

Mijn naam is Arno van der Poel, 42 jaar oud en woon in Zaandam. Ik werk full time in de financiele sector en ben in mijn vrije tijd vooral bezig met landschaps fotografie, filter fotografie en wildlife fotografie maar ook portretten maak ik graag.

Drie jaar geleden besloot ik samen met mijn partner een rondreis te doen in Canada. Vanaf jongs af aan ben ik eigenlijk al bezig met fotografie, maar besloot dat ik voor zo’n verre mooie reis toch echt wel een professionele camera nodig had en mijzelf meer moest verdiepen in het vak.
 

Na vele you-tube filmpjes bekeken te hebben en een Sony A6000 rijker ging ik op reis, en ben ik verliefd geworden op dat mooie land met alle mooie natuurparken, adembenemende uitzichten en kwam ik thuis met geheugenkaartjes vol met foto’s … ik had de smaak te pakken gekregen.

 

Als kers op de taart won ik de 2e prijs in een fotowedstrijd waar ik een van mijn foto’s voor had ingestuurd, dit was voor mij een soort bevestiging dat naast dat ik het heel erg leuk vind om te doen ik dus blijkbaar ook goed genoeg bevonden werd door anderen.

Mystiek Lake Moraine - Arno van der Poel

Mystiek Lake Moraine

Perfectionistisch als ik ben wilde ik meer dus volgde ik workshops, online cursussen en keek nog meer naar youtube filmpjes. Ook las ik verschillende artikelen op websites en verdiepte mij nog meer in de verschillende soorten fotografie, veel ook over filter fotografie omdat ik mijn fotos iets dromerigs mee wil geven. In deze artikelen vond ik dan ook een vreemde soort fotografie die mijn aandacht trok namelijk Infrarood fotografie.

Anders Fotograferen - Infrarood - Arno van der Poel

Met infrarood fotografie maak je fotos van het licht wat je als mens niet kan zien, eigenlijk kan je zeggen dat alles wat wij als mens waarnemen incompleet is.

Aan beide kanten van de regenboog is er iets extras te vinden wat wij niet kunnen zien met ons blote oog, dit fascineerde mij.

Eerst heb ik infrarood filters gekocht en ben deze op mijn normale camera gaan gebruiken, dit werkt wel maar is verre van ideaal. Ik kwam erachter dat een normale camera namelijk een ingebouwd filter heeft voor de sensor die eigenlijk al het onzichtbare UV en Infrarood licht blokkeert en ervoor zorgt dat de lichtmeting voor een “normale” foto geen last heeft van al dat onzichtbare licht.

 

Dit zogenaamde hot-mirror filter werkt alleen niet helemaal 100% waardoor het toch mogelijk is om ook met een normale camera infrarood licht op te kunnen vangen. Je moet hiervoor wel met extreem lange sluitertijden werken omdat er vaak maar een heel klein beetje van dit licht je camera binnenkomt.

 Amsterdam in IR (ongemodificeerde camera in long exposure) 720 nanometer filter - Arno van der Poel

Amsterdam in IR (ongemodificeerde camera in long exposure) 720 nanometer filter

Omdat de lange sluitertijden waar ik wel heel erg graag mee werk in mijn “normale” fotos toch als een belemmering werkte in infrarood fotografie ben ik op zoek gegaan naar een gemodificeerde camera. Dit is een camera waar het hot-mirror filter uitgehaald is.  Deze camera laat al het licht door en kan eigenlijk niet meer gebruikt worden voor normale fotos, maar perfect werkt voor infrarood licht.

 

Infrarood licht reageert ook heel anders dan normaal licht, het wordt bijvoorbeeld niet heel erg weerkaatst door water of steen maar het word wel weerkaatst door bladgroen, dit heeft als effect dat wanneer je een foto maakt in infrarood dat alle bomen en planten ineens wit worden, alsof ze met een laagje sneeuw bedekt zijn en het water en de lucht soms heel erg donker kunnen worden.

 

Met mijn camera en verschillende infrarood filters ging ik op pad en heb ik een plek bezocht die ik al enige tijd op mijn to do lijstje had staan, een plek die je niet in zo’n drukke stad als Amsterdam zou verwachten pal naast de metrolijn vanaf Sloterdijk. Elke dag als ik richting mijn werk ging reed ik hier voorbij en elke keer dacht ik .. hier wil ik een keer heen om een sprookjesachtige foto, omringd door veel bladgroen te maken.

Urban Sprookjestuin - Arno van der Poel

Urban Sprookjestuin

Urban Sprookjestuin in IR onbewerkt - Arno van der Poel

Urban Sprookjestuin in IR onbewerkt

Nu is deze infrarood foto wel erg rood en als je van rood houdt niet heel lelijk, maar nabewerken van een infrarood foto vind ik persoonlijk wel nodig om een mooier resultaat te geven.  Zonder hier al te diep op in te gaan probeer ik weer andere kleuren terug te halen in de foto, welke kleuren en de hoeveelheid kleur hangt vooral af van welk infrarood filter je hebt gebruikt.

Hoe hoger het aantal nanometers hoe minder kleur er terug te halen is in de nabewerking.

Urban Sprookjestuin in IR false color 680 nanometer filter - Arno van der Poel

Urban Sprookjestuin in IR false color 680 nanometer filter 

Urban Sprookjestuin in IR false color 760 nanometer filter - Arno van der Poel

Urban Sprookjestuin in IR false color 760 nanometer filter 

Urban Sprookjestuin in puur IR  950 nanometer filter - Arno van der Poel

Urban Sprookjestuin in puur IR  950 nanometer filter 

Na dit mooie plekje ben ik later ook de Amsterdamse grachten gaan fotograferen, dit was op 1 juni 2020. De dag dat Amsterdam weer gedeeltelijk open ging, waar eerst de grachten leeg en verlaten waren trokken er nu weer een hoop mensen op uit. Zo ook weer met bootjes de grachten op. Als je dit in infrarood wil vastleggen kan je dit het beste fotograferen met een gemodificeerde camera omdat die geen lange sluitertijden nodig heeft om genoeg infrarood licht op te vangen, met een normale camera zouden alle bootjes strepen worden en alle bomen en bewegingsonscherpte hebben omdat je dan al snel aan 30 seconden sluitertijd komt.

Prinsengracht in IR false color 680 nanometer filter - Arno van der Poel

Prinsengracht in IR false color 680 nanometer filter

De bovenstaande foto gemaakt met een 680 Nanometer infrarood filter laat nog best wat “normaal”  licht door want al het licht met een frequentie onder de 720 nanometer is nog zichtbaar met het menselijk oog en door het kleine beetje “normale” licht erbij te krijgen kan je in je nabewerking wat makkelijker kleuren terughalen in de oorspronkelijk rode foto.

Keizersgracht in IR false color 720 nanometer filter - Arno van der Poel

Keizersgracht in IR false color 720 nanometer filter

Bovenstaande foto van de Keizersgracht is gemaakt met een 720 Nanometer filter, ook hier is nog best wat kleur terug te halen en hier is goed te zien dat het met een korte sluitertijd gemaakt is namelijk 1/60 seconden. Er is geen bewegingsonscherpte te zien bij de optrekkende boot. Als je dit met een normale camera op deze sluitertijd zou doen zou je een onderbelichte zwarte foto krijgen.

Prinsengracht in IR false color 760 nanometer filter - Arno van der Poel

Prinsengracht in IR false color 760 nanometer filter

Bovenstaande foto van de Prinsengracht met de prachtige Westertoren op de achtergrond is gemaakt met een 760 nanometer filter, waarbij in de nabewerking de kleurenkanalen rood en blauw in Photoshop als het ware met elkaar worden verwisseld, dit soort infrarood kleuren foto’s kom je het meest tegen als je op infrarood fotografie zoekt in Google.

Prinsengracht in puur IR 950 nanometer filter - Arno van der Poel

Prinsengracht in puur IR 950 nanometer filter

Bovenstaande foto is dan in puur infrarood gemaakt met een 950 nanometer filter die al het normale licht tegenhoudt en alleen infrarood licht doorlaat, omdat er geen enkele kleur in de foto meer zit is het niet meer mogelijk om kleur in de foto terug te krijgen in nabewerking.

 

Tot zover mijn blog over infrarood fotografie, er is nog zoveel meer over deze bijna magische vorm van fotografie te vertellen en dit doe ik ook met alle plezier. De combinatie van mijn 2 favoriete vormen van fotografie landschapsfotografie en infrarood fotografie gaan verrassend goed samen.

 

Ook nodig ik je graag uit om mijn website eens te bezoeken of een kijkje te nemen op mijn Instagram account. Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in deze speciale vorm van fotografie en wil je hier meer over weten of gewoon eens met mij willen praten over andere vormen van fotografie kun je altijd contact met mij opnemen.

 

Groet,

Arno van der Poel

 

Email: avdpoel@gmail.com

www.snoodphotos.com

ig: snoodphotos

bottom of page